İsviçre-hidrojen kamyonuyla geleceğe hazır

Hedef iddialı: Beş yıl içinde 1500 hidrojen kamyonu İsviçre yollarında olmalı. Bu yılın sonunda, 50’nin biraz altında olacak ve İsviçre’de şimdiden dokuz dolum istasyonu var. 2022’nin sonuna kadar, iki katı kadar hidrojen dolum istasyonu mevcut olacak. Hidrojenin yerleşmesi için zorluklar nelerdir? Energeiaplus oyunculara sordu.

Yeni bir hidrojen dolum istasyonu – bu hala büyük bir olay. Bernese Seeland’deki Müntschemier’de, İsviçre’nin dokuzuncu benzin istasyonu kısa süre önce açıldı. Benzin istasyonu İsviçre’nin en büyük manavlarından biri olan Schwab-Guillod’a ait. Bir hidrojen kamyonu Aralık 2020’den beri müşterilere sebze teslim ediyor. Kamyonun saatte 80.000 km’si var. Böylece artık şirketin Müntschemier’deki tesisinde de yakıt ikmali yapılabilir. Schwab-Guillod, 2023 yılına kadar 50’den fazla ticari araç filosunun yarısını hidrojene dönüştürmeyi planlıyor. Binek araçlar da gün içinde benzin istasyonunu kullanabilir.

Reto Schwab, yaklaşık 600 çalışanı ile sebze işleme şirketini yöneten üçüncü nesildir. “Yeşilin içinde yeşili teslim ediyoruz” sloganıdır. Video röportajında, kendisini hidrojen konusunda neyin ikna ettiğini açıklıyor.İsviçre’de hidrojen hareketliliğinin arkasındaki itici güç H2 Hareketlilik Derneği’dir. Büyük benzin istasyonu operatörleri, perakendeciler ve taşımacılık sektöründen şirketler dahil olmak üzere 21 şirket birliğe katılıyor. Amaç, hidrojen teknolojisini yollara taşımak ve böylece karayolu taşımacılığında CO2 hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmaktır.

H2 Mobilite Derneği başkanı Jörg Ackermann, bir video röportajında, hidrojen hareketliliği söz konusu olduğunda İsviçre’nin uluslararası alanda çok iyi bir konumda olduğunu söylüyor. Almanya’da İsviçre’dekinden daha fazla benzin istasyonu var.

Örneğin, Zofingen’deki dolum istasyonu, Almanya’daki diğer tüm istasyonların toplamından daha fazla hidrojen satıyor. Üstelik İsviçre’de depoya yalnızca yeşil hidrojen girer. Bu bir koşul, diyor Jörg Ackermann.Hidrojen fosil yakıtlara alternatif olacaksa üretim, dağıtım ağı ve araçlar arasındaki etkileşim doğru olmalıdır. H2 Energy’den Rolf Huber’in büyük mücadeleyi gördüğü yer burasıdır. Video röportajında ​​Huber, hidrojenin enerji geçişini sağlamak için önemli bir teknoloji olduğunu söylüyor.Menzil açısından, hidrojen kamyonları henüz dizel kamyonlara ayak uyduramıyor. Bir depo hidrojen kamyonu yaklaşık 600 km, dizel kamyonlar 1600 km’ye kadar yol alır. Bugün İsviçre yollarında bulunan 46 hidrojen kamyonu, Güney Koreli araç üreticisi Hyundai tarafından üretiliyor. Birlikte iki milyon kilometre yol kat ettiler ve bu süreçte 1600 tondan fazla CO2 tasarrufu sağladılar.

Hyundai, 2025 yılına kadar İsviçre’ye 1500 araç teslim etmeyi planlıyor ve araç üreticisi aynı zamanda binek otomobiller için hidrojen teknolojisine de odaklanıyor. Ve yeterli hidrojen olacak mı? Evet, diyor İsviçre’de hidrojen üreten Hydrospider’ın Operasyonlar Başkanı Nicolas Crettenand. Hydrospider şu anda Niedergösgen’de 2 megavatlık (MW) bir tesis işletiyor.Crettenand video röportajında, Niedergösgen’deki genişleme ve yeni projelerle birlikte 10 MW’ın daha eklenmesi gerektiğini söylüyor. Diğer üreticilerin de boru hattında projeleri var. 2025’te 1500 araçlık talebi karşılamak için toplamda yaklaşık 60 MW’a ihtiyaç var. Bir dezavantaj: hidrojen halen dizel araçlarla dolum istasyonlarına getiriliyor. Ancak Hyundai bir çözüm üzerinde çalışıyor.

Hava trafiğinde hidrojen

Hidrojen aynı zamanda fosil havacılık yakıtı için bir alternatif midir? Federal Sivil Havacılık Dairesi direktörü Christian Hegner, Bern’deki ulusal hareketlilik konferansında kesinlikle, dedi. Büyük imalatçıların halihazırda sadakta projeleri var.

Ancak en büyük zorluk, hidrojenin depolanmasıdır. Hidrojen, kerosen hacminin dört katıdır ve çok daha düşük sıcaklıklarda (-250 derece) ve yüksek basınç altında depolanmalıdır.

Hava yolculuğunda hidrojen kullanımı da uçakların görünümünü değiştirecek. Bu, yolcular için daha az alan ve yakıt için daha fazla alan anlamına gelir. Video röportajında ​​Christian Hegner, hidrojenin bu nedenle kısa mesafeli sektörde kullanılma olasılığının daha yüksek olduğunu söylüyor. Brigitte Mader , İletişim, İsviçre Federal Enerji Ofisi:

Gri, mavi, turkuaz veya yeşil?

“Hidrojenin üretim yöntemi günümüzde farklı renklerle gösterilmektedir.”

“Gri hidrojen, fosil yakıtların atmosfere salınan hidrojen ve CO2’ye dönüştürülmesiyle üretilir.”

“Mavi hidrojen, dönüşüm sırasında üretilen CO2’nin yakalandığı ve yeraltında depolandığı (Carbon Capture and Storage CCS) gri hidrojendir.”

“Turkuaz hidrojen, oksijen yokluğunda metanın termal parçalanmasıyla üretilir, depolanan veya malzeme olarak kullanılan katı karbon üretir.”

“Yeşil hidrojen, yalnızca yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanılarak suyun elektrolizi ile üretilir.”