Avrupa’daki rakamlar: 2021’de tescilli 346 elektrikli kamyon modeli
Birincil pazar analiz grubu olan IHS Markit’e göre , 2021’de 346 elektrikli kamyon modeli tescillendi. En yüksek pazar payı, menzili çeşitli seçeneklerle yapılan Volvo Trucks (%42) tarafından alındı: şehirlerarası taşımacılık için FH elektrikli kamyondan , bölgesel teslimatlar için FM’ye , kentsel ortamlar için FE ve FL kamyonlarına kadar . Ayrıca , Sınıf 8 VNR serisi Kuzey Amerika’da giderek daha popüler hale geliyor.
Södertälje’deki üretim ve test tesislerini güçlendirmek için çalışan Scania ile İsveç’te kalalım. Şirketin elektrikli kamyon teklifine gelince, Scania dağıtım sektöründe oldukça güçlü (25 P elektrikli kamyon 2022 Yılının Sürdürülebilir Kamyonu ödülünü kazandı ), örneğin Danimarka’dan aldığı çok önemli bir siparişle . Ayrıca, özellikle güçlü aktarma organları bileşenleri, örneğin elektrik motorları geliştirilerek , çok ağır hizmet tipi kamyonlar üzerinde bazı çabalar sarf edilmiştir .
Almanların sesi: Mercedes-Benz ve MAN
Daimler Truck , 2021’in sonunda katılabileceğimiz uluslararası bir etkinlik sırasında stratejisini oldukça net bir şekilde ortaya koydu : akülü elektrikli kamyonlar ve hidrojenli kamyonlar, kamyon taşımacılığının geleceği için tek iki seçenek. Woerth’te üretilen ilk Mercedes-Benz elektrikli kamyon modeli, dağıtım görevleri için eActros, yazdan hemen önce piyasaya sürüldü ve sonbaharda seri üretimine başlandı. Şubat 2022’de DB Schenker’e bir elektrikli kamyon ve iki ana Alman lojistik oyuncusu olan Dachser’e bir elektrikli kamyon teslim edildi . Bir başka elektrikli kamyon modeli olan eEconic’in esas olarak kentsel atık toplama için tasarlanmış olması bekleniyor.
Bir diğer Alman ana markası olan MAN, yakın zamanda ilk ağır hizmet elektrikli kamyonunun 2024’te piyasaya sürüleceğini duyurdu . Kurumsal Sorumluluk Başkanı Stefan Klatt’ın bu özel röportajda bize söylediği gibi MAN, bugünün ihtiyaçları için dizel motorlu kamyonların rolünü göz ardı ederek “elektrikli kamyonların geleceğini elektrikli olarak görüyor” . Elektrikli kamyon modellerinden bahsetmişken, eTGM şu anda Almanya’da test ediliyor.
IVECO ve Nikola: ortak girişim çiçek açıyor
IVECO’nun elektrifikasyon planlarının arkasında ünlü ve tartışmalı bir ortak girişim var. 2019’un sonunda Torino’daki uluslararası bir etkinlik sırasında tanıtılan ABD merkezli start-up Nikola ile ortaklık, bir yıl sonra bazı sıkıntıların üstesinden gelmeyi başardı. Eylül 2021’de Nikola ve IVECO, Almanya’nın Ulm şehrinde (oradaydık) ortak üretim tesisinin açılışını yaptı . Ardından Nikola, Amerika Birleşik Devletleri’nde birkaç elektrikli kamyon ünitesi satmaya başladı ( burada ve burada bazı örnekler) ve birincil pil üreticisi Proterra ile işbirliğini duyurdu . Daha da iddialı planlar , üretimi 2023’te başlaması beklenen Class 8 kamyonun FCEV versiyonuyla ilgili.
Renault Trucks: dağıtım için geniş bir ürün yelpazesi
Bir başka köklü üretici, dikkatini elektrikli kamyon pazarına odaklıyor. Renault Trucks, elektrikli kamyon üretimini artırmak için Fransa’nın Blainville-sur-Orne kentindeki iş gücünü güçlendiriyor . Lyon’da Solutrans 2021’de görebileceğimiz gibi , D ZE serisi kentsel ve bölgesel dağıtım kamyonları – 26 tona kadar ‘Geniş’ versiyon – pazarla yüzleşmek için çok iyi donanımlı. Örneğin Fransa ve İtalya’da bazı müşteriler bu modelleri zaten seçmiştir . 3.5 tonluk Master ZE’nin menzili yakın zamanda 190 km’ye çıkarıldı .
Buna ek olarak, Renault Trucks kısa süre önce , bölgesel taşımacılık için Renault Trucks T E-Tech ve inşaat sektörü için Renault Trucks C E-Tech olmak üzere 44 tona kadar olan iki yeni modelinin 2023 yılı için satışa başladığını duyurdu . Fransa’da üretilecek olan iki kamyon, bir Optidriver şanzıman ile donatılacak ve 180 ila 540 kWh kapasiteli iki ila altı lityum iyon akü paketine sahip olacak .
Volkswagen Caminhões e Ônibus CEO’su Roberto Cortes, ana konusu elbette elektrifikasyon olan uzun bir röportaj sırasında “Elektrikli kamyonların ultra hızlı şarj olacağına bahse gireriz” dedi. TRATON Group’un da bir parçası olan Brezilya merkezli şirket, Brezilya’da piyasaya sürülen ilk tam elektrikli kamyon olan e-Delivery’i piyasaya sürdü ve şimdiden LATAM pazarlarında ön siparişler için mevcut. Ayrıca VWCO, şarj süresini iyileştirmek amacıyla elektrikli araçlarda kullanılmak üzere Niyobyum bazlı hızlı şarj pilleri geliştirmek için uzman CBMM ile bir anlaşma imzaladı.
PACCAR Grubu için DAF ve Kenworth
PACCAR Grubuna ait olan DAF, Hollanda’dan dikkatini, geliştirilmiş aerodinamik ve verimliliğe sahip yepyeni Yeni Nesil dizel kamyonlara odakladı. Ancak üretici, örneğin İngiltere’de yapılan bazı denemelerle kanıtlandığı üzere elektrikli kamyon modelleri üzerinde çalışıyor . Ayrıca, tıpkı PACCAR Grubu gibi, DAF da şarj istasyonlarının kullanılabilirliği sorununu çözmek için değerli şarj altyapısı oluşturmak için çok çaba sarf ediyor. Kuzey Amerika’daki PACCAR ekosistemine ait diğer üreticilerden bahseden Kenworth, T680E Sınıf 8 elektrikli kamyon modelini geliştirdi. Las Vegas’taki CES 2022’de ve en büyük Kenworth elektrikli kamyon siparişinde sergilendi .Şimdiye kadar Kaliforniya’da Şubat ayında yerleştirildi.
Kuzey Amerika pazarı gerçekten de canlı bir pazar gibi görünüyor. Volvo Group’un bir parçası olan çok köklü kamyon üreticisi Mack Trucks, çoğunlukla atık toplama için kullanılan ve New York Sanitasyon Departmanı tarafından sipariş edilen LR elektrikli kamyonu geliştirdi . LR elektrikli kamyonun seri üretimi Macungie, Pennsylvania’da gerçekleşiyor .
Doğrudan otobüs sektöründen: BYD ve Irizar
BYD gibi bir dev olan Çinli bir kamyon ve otobüs üreticisi, kendi elektrikli kamyon modellerini piyasaya sürdü. Gen3 8TT ve 6F araçları , üretici portföyünün bir parçasıdır ve şu ana kadar Asya dışındaki en büyük siparişin (200 Sınıf 8 araç) İsveçli bir lojistik oyuncusu Einride tarafından verilmiş olmasına rağmen , çoğunlukla Kuzey Amerika ve Meksika’da sipariş edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışıyor .
Irizar da otobüs sektöründen geliyor. İspanyol grup, Solutrans 2021’de sergilenen kentsel elektrikli kamyon modelini yani Truck’ı geliştiriyor . 27 tonluk kamyon, alçak giriş kabini ile kentsel dağıtım için kullanılabilse de atık toplama için tasarlanmıştır. İlk siparişler İspanya ve İsviçre’den geliyor .
Yeni gelenler ses veriyor: Volta Trucks ve Tevva
Yeni kurulan, sözde yeni gelen bazı şirketler, öncelikle Avrupa’ya yönelik iddialı planlarıyla e-kamyon pazarını sallıyor. Volta Trucks’ın ileri görüşlü İsveçli kurucusu Carl Magnus-Norman var. İlk olarak Volta Trucks , şu anda test aşamasında olan ve 2022’nin ikinci yarısından itibaren Avusturya’nın Steyr kentinde üretilecek olan Volta Zero adlı 16 tonluk dağıtım kamyonunu piyasaya sürüyor . İş Geliştirme Müdürü Anthony Buron’un bize söylediği gibi, hedef “2023’te 5.000 kamyonu yola çıkarmak” . DB Schenker şimdiden 1.500 elektrikli kamyon ünitesi için ön sipariş verdi .
İngiltere, Tevva Electric Trucks’ın öne çıkardığı çok ilginç bir projeyi daha memnuniyetle karşıladı. Bu durumda dikkatler, İngiltere’de seri üretime yönelik 7,5 tonluk bir elektrikli kamyona odaklanıyor. Tevva şimdiden 57 milyon dolarlık finansman sağladı , ilk teslimatların 2022’nin 3. çeyreğinde gerçekleşmesi bekleniyor ve hedef 2023’te yaklaşık 3.000 elektrikli kamyonun yollara çıkması. Tevva kamyonlarında gerçekten göze çarpan bir şey yakıt hücresi tabanlı menzil genişletici, Menzil kaygısı sorunuyla yüzleşebilir.
Çinli kamyonet
Çin’den gelen merak uyandıran ve tuhaf bir projeden bahsederek noktayı koyalım. DeepWay Xingtu, otonom sürüş için de tasarlanan 11 yerleşik kamerayla donatılmış, ağır hizmet tipi bir elektrikli kamyondur . Bununla birlikte, kamyon tasarımı için Pininfarina ile yapılan işbirliği nedeniyle, “hometruck” doğasına büyük ilgi gösterildi. Elektrikli kamyon, sözde akü değiştirme, yani kamyon aküsünü şarj etmek yerine değiştirme imkanı için ayarlandı. Her neyse, Çin açık ara dünyanın en büyük elektrikli kamyon pazarı olmaya devam ediyor.
Cevap bırakın