Topuk projesi seçildi

TOPUK Projesi için öğrenciler projelerini yarıştırdı

Maltepe Belediyesi’nin hayata geçireceği TOPUK Projesi’nin ikinci etap toplantısında mimarlık öğrencileri projelerini ortaya koydu.

Maltepe Belediyesi, başta kadınlar olmak üzere vatandaşların toplu ulaşıma güvenle ulaşmasını hedefleyen TOPUK Projesi’nde (Toplu Ulaşıma Ulaşan Kadın) ikinci aşamaya geçti. Maltepe Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü talebi ile Temmuz ayında gerçekleştirilen çalıştayın ardından, Türkiye’nin önde gelen çeşitli üniversitelerinden Mimarlık Fakültesi öğrencileri ile tasarım toplantısı gerçekleşti.

EYLÜL AYINDA UYGULAMAYA GEÇİLECEK

Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen tasarım proje toplantısı iki oturumdan oluştu ‘’TOPUK Projesi’’nin ilk oturumunda öncelikle katılımcılar birbirini tanıdı ve proje hakkında bilgilendirmeler yapıldı. İlk gün oturumunda proje paydaşları ve katılımcılar tanışma, kaynaşma etkinliği ve proje içeriği hakkında bilgilendirme yapılırken,  Role play (Rol yapma) yöntemi ile atölye çalışması yapıldı. İkinci gün oturumunda ise 8 gruba ayrılan mimarlık öğrencileri tasarımlarını tamamladıkları projeleri jüriye sunuldu. 8 grubun tasarımları arasından uygulanabilir olanlar seçilerek, seçilen projeler üzerinde çalışma yapılarak geliştirilecek. Nihai proje, eylül ayında uygulamak üzere hayata geçirilecek.

‘DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞACAĞIZ’

Toplantıda açılış konuşmasını Maltepe Belediyesi Strateji ve Geliştirme Müdürü Bahadır Keşan yaptı. Keşan, ‘’Temmuz ayı ilk haftasında gerçekleştirmiş olduğumuz ‘‘Topuk Projesi Çalıştay’’ından sonra projenin ikinci ayağı olan  ‘‘Topuk Projesi Tasarım’’ toplantısında tekrar buluştuk. Çalıştayda yerli halk ile birlikte bizlerin de tespit etmiş olduğumuz sorunları çözüme kavuşturabilmek için uygun projeler geliştirerek hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Daha önce belediye olarak ‘‘Taktiksel Kentleşme’’ kapsamında deneyimlerimiz oldu. Ve Topuk Projesi ile birlikte yeni deneyimler kazanmış olacağız. Bu toplantıda geçmiş deneyimlerimizi sizlere aktarmış olacağız’’ dedi.

TASARIMLARI ÖĞRENCİLER GELİŞTİRİYOR

Tasarım toplantısına katılım sağlayan mimarlık fakültelerinin öğrencileri ile Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi çevresinde, alanda bulunan sorunları tespit etmek için keşif gerçekleştirdi. Keşif incelemesini tamamlayan mimarlık fakültesi öğrencileri TSKM çevresinde yaşayan, çalışan veya bu alanı kullanan kişilerin, engellilerin, özellikle kadınların toplu taşımaya ulaşırken yaşadıkları sorunların çözülmesi, kullanılan yolların güvenli bir hale dönüştürülmesini sağlayan tasarımlar geliştirileceği belirtildi.

PROJEYE KİMLER KATILIYOR?

TOPUK Projesi, Maltepe Belediyesi, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, KAVŞAK (Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı), EKA (Erişilebilir Kent Atölyesi), İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İstanbul Kentsel Hareketlilik Laboratuvarı-İstanbulON, Sokak Bizim Derneği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün katılımlarıyla gerçekleştiriliyor.

Tarih : 17.08.2022

Haber Fotoğrafları

Hedefi, Türkiye’de yerel düzeyde sürdürülebilir kent içi ulaşım için sektörler arası iş birliğini teşvik etmek olan ve yerel düzeydeki eylemlere finansal destek sağlamak amacıyla geliştirilen KAVŞAK Ağı Mikro hibe çağrı sonuçları belli oldu.

Değerlendirmeleri proje yürütücüsü WRI Türkiye ile proje ortakları Aktif Yaşam, YADA, UCLG MEVA, UITP’nin birlikte gerçekleştirdiği çağrıya toplam 24 proje başvurdu. Başvuran projelerden 5’i başvuru şartlarına uygun olmayan konsorsiyum yapısı ve çağrının öncelikli konularına odaklanmaması nedeniyle ilk değerlendirme aşamasında elendi. Değerlendiriciler tarafından projenin ilgililiği, etki ve sürdürülebilirliği, kurumsal ve uygulama süreci için yeterlilik başlıklarında puanlama yapıldı. Puan sıralaması sonucunda en yüksek puan alan dört proje hibe almaya hak kazanan projeler olarak belirlendi.

Projeler şu şekilde sıralanıyor:

Proje adı: Şeridi Paylaş, Güvenle Ulaş
Lider başvuran kurum: Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği
Eş başvuran kurumlar: Sakarya Büyükşehir Belediyesi / Sakarya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası

Proje adı: Toplu Taşımaya Ulaşan Kadın – TOPUK
Lider başvuran kurum: Sokak Bizim Derneği
Eş başvuran kurumlar: İTÜ Mimarlık Fakültesi IstanbulON Kentsel Hareketlililer Laboratuvarı / Erişilebilir Kent Atöylesi, İBB Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü / Maltepe Belediyesi

Proje adı: Oyun Alanlarına Güvenli Rotalar Projesi
Lider başvuran kurum: Sürdürülebilir Kalkınma ve Girişimcilik Derneği
Eş başvuran kurumlar: Bayraklı Belediyesi, Adil Kentler Derneği

Proje adı: İzmit Çarşısı Bisiklet Kurye Ağı
Lider başvuran kurum: Türetim Ekonomisi Derneği
Eş başvuran kurumlar: İzmit Belediyesi / Good4Trust.org