1945 yılından bu yana gerçekleştirilen ve bu yıl 12’ncisi yapılacak olan Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nın 2021 teması Lojistik – Mobilite – Dijitalleşme olarak belirlenmiş ve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türkiye Ulaştırma Politikası vizyonu odağında planlanmıştır.

Türkiye coğrafi bakımdan üç kıtanın birbirine yaklaştığı, tarihi bakımından ise önemli ulaşım koridorları üzerinde bulunan bir ülkedir. Ayrıca yakın Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkeleri dahil olmak üzere dünyanın her yerine yapılan taşımacılık faaliyetlerinde denizyolu, demiryolu, karayolu ve havayolu taşıma türlerinin tümünden ve kombine taşımacılık faaliyetlerinden faydalanabilmesi ile lojistikte stratejik açıdan önemli bir konumda yer almaktadır.
Küresel ticaretin artmasıyla birlikte lojistik sektöründe rekabet yeteneğinin artırılması ve sürdürülebilmesine yönelik eylemlerin geliştirilmesi, bunlar arasında entegrasyonun sağlanması ve uzun vadeli stratejik planların hayata geçirilmesi önemli bir hale gelmiştir.
Küresel mal akışındaki merkezler ve ticari rotalar önümüzdeki 20 yıl içerisinde gelişmekte olan ülkelere kayarken, aynı zamanda yeni lojistik servis sağlayıcılarının gelişmesini sağlayacak ve mevcut şirketlerin pazar paylarını zorlayacaktır. Aynı zamanda bu süreç sektörde özellikle e-ticaret, dijitalleşme ve altyapıda ciddi değişikliklerin gerçekleşmesine neden olacaktır.
Bu doğrultuda, küresel ticarette yeni lojistik rotaların önemi ve Türkiye’nin bu faaliyetler doğrultusunda küresel ticaretteki yeri panelistlerimiz tarafından tartışılacaktır.
Kentleşme ve küreselleşme, iklim değişikliği ve demografik değişim geleceğimizi belirleyen mega trendler arasında bulunmaktadır. Bu nedenle birçok alanda sürdürülebilir çözümlere olan ihtiyaç giderek artmakta olup, bilgi ve iletişim teknolojilerinin ulaşım sektörüne uyarlanması sonucu ortaya çıkan akıllı ulaşım sistemleri gelecek için bir çözüm niteliğinde olmaktadır.
Bugün gelişen teknoloji, akıllı ulaşım sistemleri ve hızlı mobilite ile ulaşım sektöründe de pek çok yenilik gündeme gelmektedir. Bu yenilikler ve yolcuların beklentisinin artmasıyla birlikte, daha kontrol edilebilir, hızlı, güvenli ve konforlu bir ulaşımın sağlanması gerekli hale gelmektedir. Bugün, akıllı şehirler ve akıllı ulaşım birbirinden ayrılmaz bir bütün olarak kabul edilmelidir. Artık bir şehir ne kadar teknolojiyi kendi yapısına uyarlarsa o kadar etkin ve verimli şekilde şehir yaşamındaki insanlara fayda sağlayabilmektedir.
Bu doğrultuda küresel şehirlerin enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği, altyapı, ulaşım ve güvenlik gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yenilikçi uygulamaları panelistlerimiz tarafından tartışılacaktır.
12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası sonucunda Sektör Çalışma Grupları’nın, vizyon kurulunun ve akademik danışmanların destekleriyle aşağıdaki çıktılara ulaşılması hedeflenmektedir.
Sektör Öngörü Raporları
Şûra’nın Amacı, ulaştırma ve haberleşme alanındaki hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla, projelerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde;
Cevap bırakın