Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 14.30’da depreme dair açıklama yaptı.

Erdoğan, Maraş’ta meydana gelen iki ayrı depremde ölenlerinin sayısının 3 bin 549’a yükseldiğini söyledi.

Depremlerde 22 bin 168 kişi yaralandı, 8 binden fazla kişi de enkazdan kurtarıldı.

Erdoğan ayrıca, depremin etkilediği 10 ilde 7 Mayıs’a kadar OHAL ilan edildiğini açıkladı: 

“Anayasanın 119. maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak olağanüstü hal (OHAL) ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.”

“Devlet seferberlik ruhuyla çalışıyor”

Erdoğan şu açıklamayı yaptı:

“13 ilde büyük yıkıma ulaştı. İlk depremin şiddeti 7,7’yken, Elbistan’daki 7,6 olarak ölçüldü. Uzmanlar bu iki depremi birbirinden bağımsız ama birbirini tetikleyen depremler olarak değerlendirdi. Bu depremler benzerlerine göre çok geniş bir alanda çok büyük bir yıkıma sebebiyet verdi.

Coğrafyamızın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Devletimiz tüm kurum, kuruluş imkanlarıyla seferberlik ruhuyla deprem bölgelerinde çalışmaya başladı.

Uzman personelimize ve araçlara hemen hareket etme talimatı verdik. Ekiplerimiz çalışmalara katılmak için fedakarca mücadele etmiştir.

53 bin 317 arama kurtarma personeli

Devletimizin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşlarımızın ve gönüllülerin de desteğiyle arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyoruz. Sivil toplum kuruluşu gönüllüleri de yardım çalışmalarında yer alıyor.

“10 ilinde yıkım etkisini göz önüne alarak her bölgedeki uzman ve araçlara bölgeye intikal talimatı verdik. Hava koşullarının zorluklarına rağmen ekiplerimiz bölgeye ulaşmak için fedakarca uğraş verdi. Artçı sarsıntılar da çalışmaları olumsuz etkiliyor

“Şartların zorluğuna bakmadan vatandaş ve gönüllülerin de desteğiyle arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyoruz. 53 bin 317 arama kurtarma personel bölgede çalışıyor. 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi.

“Telefon ve yollar kullanılmamalı”

“Felaketin yaşandığı her ilimize yöneticilerimizi desteklemek için ilave vali ve kaymakamlar gönderdik. Her ilimizde bir bakanımız faaliyetlere yardım ediyor. Fuat Oktay da AFAD merkezinde koordinasyonlu çalışma yürütüyor. Biz de gelişmeleri an be an takip ederek gerekeni yapıyoruz.

“Hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın kullanımına tashih ettik.

“Ulaşım ve iletişim hatlarının açık tutulması hayati öneme sahip. Deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleri ulaştırmada halen zorluk yaşanıyor.

“Kimse zorunlu olmadıkça deprem bölgesine giden yolları kullanmamaları, telefon görüşmelerinin de acil ihtiyaç dışında yapılmaması gerektiğini hatırlatıyorum.

“Ülkemizin her yerindeki vatandaşlarımız kan bağışı yapıyor. İçişleri Bakanlığımıza ve TSK’ya mensup çok sayıda güvenlik gücü arama kurtarmada görevlendirildi. TSK personelinin yanı sıra Deniz ve Hava kuvvetleri, arama kurtarma tahliye ve malzeme naklinde yer alıyor. Emniyet zaten tüm unsurlarıyla sahada. Jandarma ve Sahil Güvenlik de görev başında.

“Depremin geniş bir alana yayılan etkilerinin tespiti için İHA’ları devreye aldık. Arama kurtarma eğitimi olan binlerce gönüllü AFAD koordinasyonunda bölgede.

“Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz araç gereç ve yardım malzemelerini bölgeye gönderiyor. Binlerce iş makinası bölgeye doğru hareket halinde. STK’larımızın samimi gayretinin de yakın şahidiyiz.

Mersin İstanbul ve Ankara’da hastanelere

“Yaralılar ilk müdahalenin ardından Mersin İstanbul ve Ankara başta olmak üzere diğer kentlerdeki hastanelerde tedavi altına alınıyor.

Bölgedeki çalışmalar devam ederken kurumlarımızın her biri ilave tedbirleri alıyor. Ülke genelindeki okullarda 13 Şubat, afet bölgesinde 20 Şubat’a kadar eğitim öğretime ara verildi.

Tüm uygun binalar barınma için tashih edildi. Kış sezonunda boş olan otellerin afetzedelere sunulması için planlama yapılıyor. Antalya’da 50 bin yatak hazırlandı. Elektrik ve doğalgaz akışının kontrollü şekilde sağlanması için çalışmalar sürüyor.” (AS)