Güneş enerjisi ve enerji depolama teknolojileri geleceğin önünü açıyor

Güneş enerjisi + enerji depolama teknolojileri sürdürülebilir bir geleceğin önünü açıyor.​​ Fuara paralel olarak organize edilecek uluslararası teknik ve stratejik konferanslarda, 30’u aşkın konuda Türkiye ve dünyadan uzman isimler güncel konular ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi birikimlerini dinleyicilerle paylaşacak.

 

C-seviye bilgilendirme ve network platformuna dönüşecek Solar+Storage NX Konferanslarında, iklim değişikliğiyle küresel mücadelede güneş enerjisi ve depolama teknolojilerinin önemi tüm detaylarıyla ele alınırken, enerji talebindeki hızlı artışa çözüm olacak temiz ve yenilenebilir diğer enerji kaynaklarındaki gelişmeler ve fırsatlar masaya yatırılacak.

Ayrıca, emisyon envanterinin daha sağlıklı olarak hazırlanması ve iklim değişikliği politikalarını tüm paydaşların işbirliği ile geliştirilmesi noktasında gerekli altyapının oluşturulmasına ortam sağlayacak.

solar+HUB, storage+HUB, decarb+HUB, business+HUB ve digi+HUB olmak üzere beş ana başlık üzerinden belirlenen teknik konferans konuları, güneş enerjisi ve depolama kullanımına teşvik ederken yaygınlaştırıcı faaliyetlerin gündeme taşınmasını sağlayacak.

Depolama projeleri için ön lisanslar verilmeye başlandı

EPDK Başkanı 12 RES ve GES projesi için ön lisans verilmesine karar verildiğini, toplam başvurunun 4.400 adede yaklaştığını açıkladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz geçtiğimiz Kasım ayında başvuruların alınmaya başlanan depolama başvurularında ilk ön lisansların verilmeye başlanacağını açıkladı.

Mustafa Yılmaz Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada ilk olarak 12 rüzgâr ve güneş enerjisi santrali için toplamda 744 MW kurulu güce denk proje için ön lisans verilmesine karar verildiğini söyledi. Yılmaz bu rakamın gelecek haftalarda artacağını da sözlerine ekledi.

EPDK Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre 19 Kasım 2022 tarihinde başlayan süreçte kuruma toplamda 221.000 MW kurulu güce denk gelecek şekilde 4.369 başvuru yapıldı.

Başvuruların 113.500 MW’lık bölümü rüzgâr enerjisi, 107.500 MW’lık bölümü ise güneş enerjisi projeleri için yapıldı.

Mustafa Yılmaz şunları kaydetti; “Kurulumuz 12 adet ve toplamda 744 megavat kurulu gücündeki depolamalı RES ve GES için önlisans verilmesine karar verdi. Sektörümüz ve milletimiz için hayırlı olsun. Bu rakam yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir yatırımın sahaya yansıması demek. Henüz işin başındayız ve bu rakam önümüzdeki haftalarda katlanarak artacak.

Bu düzenlememizin hayata geçmesinde bize destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız olmak üzere herkese teşekkür ederiz. Bu yatırımlarla birlikte rüzgar türbini ve güneş paneli üretiminin yanı sıra batarya teknolojilerinin gelişiminde de büyük bir ivme yakalayacağız.

Sahaya yansıyan yatırımların istihdama da çok önemli katkısını göreceğiz. Yerli batarya teknolojilerinin gelişimi elektrikli araç sektörünün gelişimini de etkileyecek. Kısaca hem milletimiz hem sektörümüz kazanacak.”

2050 hedefi ile birlikte gelişmeye devam eden Türkiyedeki güneş enerjisi sektörünü gündeme alacağımız bu oturumda, temiz ve ekonomik bir enerji kaynağı olan güneşin, Türkiye’deki mevcut durumunu, yüzer güneş santrallerinin enerji dönüşümündeki önemini, güneş enerjisini tarım sektörüyle birleştirmenin çok yönlülüğünü anlamayı ve enerjide bağımsızlığın önemi tartışılacak.

Yenilenebilir enerji kullanımının artması ve enerji depolama entegrasyon kapasiteleri ile elektrifikasyonunun yaygınlaşması, özellikle de endüstri ve ulaşım sektörlerinin yeşilleştirme girişimleri, pillere yönelik küresel talebi hızlar artırıyor.

Bu gelişmelerle birlikte depolamanın karbon nötr hedefindeki yeri, gelişen batarya teknolojilerinin dünü, bugünü ve geleceği, Türkiye’deki enerji depolama proje fırsatları, elektrik depolamanın uygulama alanları, yan hizmetler, yük kaydırma, yük sınırlama gibi konuların önemini ve bu konular hakkında bilgi paylaşımı gerekliliğini ön plana çıkarıyor.

storage+HUB konu başlığı altında gerçekleştirilecek bu oturumlar, aynı zamanda gelişen depolama ve batarya teknolojilerinin benimsenmesinin önünü açacak.

Enerji sektörünün karbondan arındırılması stratejilerine yönelik artan ihtiyacı yansıtmak amaçlı gerçekleştirilecek oturumlarda; enerji ekosisteminin liderleri, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşma hedeflerinden ve bu yönde atılması gereken stratejik adımlardan, karbonsuzlaştırma yarışında enerji piyasalarındaki fırsatlardan ve zorluklardan, Türkiye’deki uzun vadeli karbonsuzlaştırma stratejilerinden bahsedecek.

Enerji sektörünün dijital dönüşümü konu alan bu oturum, Türkiye’nin dijital dönüşüm sürecinde yaşadığı problemleri, altyapı yetersizliğine dair çözüm önerilerini, bulut teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte gelen veri güvenliği ve siber güvenlik önlemlerini, elektrik santrallerinin uzaktan izlenmesi ve yönetimini, IoT ve 5G’nin geleceğini gündeme alacak.

Politika yapıcılar, uluslararası ve ulusal finans kuruluşları, enerji sektörü oyuncuları, teknoloji tedarikçileri, danışmanlık şirketleri gibi enerji dönüşümü yatırımları ve finansmanının taraflarını oluşturan paydaş gruplarını bir araya getirecek oturumlar, enerji sektörünün finansmanını ve geleceğini gündeme taşıyacak.

İhtiyaç duyulan yeşil projeler ve gelişen yatırımcı profili için enerji dönüşümünün getirdiği yeni finansman araçları, enerji dönüşümü perspektifi ve piyasa mekanizmasının güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji finansman modelleri gibi konular derin uzmanlığa sahip finansal çözüm sağlayıcılar tarafından masaya yatırılacak.

Pompaj depolamalı HES’ler teşvik kapsamına alındı

Yatırımlar YEKDEM ve yerli katı desteklerinden yararlanabilecek

Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kanun değişikliği ile pompaj depolamalı hidroelektrik santral yatırımları Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ve yerli katkı teşvik uygulamlarının içine dahil edildi.

Düzenlemenin 15’inci maddesi ile 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun “YEK Destekleme Mekanizması” başlıklı 6’ıncı maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik şu şekilde oldu; “YEK Destekleme Mekanizması Madde 6-  Bu Kanuna ekli I sayılı Cetvelde hidroelektrik üretim tesisleri için yer alan fiyatlardan pompaj depolamalı, nehir tipi veya rezervuar alanı on beş kilometrekarenin altında olan hidroelektrik üretim tesisleri ile dalga, akıntı ve gel-git enerjisine dayalı elektrik üretim tesisleri faydalanabilir.”

Elektrik depolama yatırımları yerli katkı kapsamına girdi

Yatırımlar 5346 sayılı kanunun 6/B maddesi kapsamında desteklenecek

Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kanun değişikliği ile elektrik depolama yatırımlarında kullanılacak ekipmanlara yerli katkı desteği verilmesine yönelik hüküm eklendi.

Değişiklik Elektrik Piyasası Kanunu’nun “Üretim Faaliyeti” başlıklı 7’inci maddesinin, elektrik depolama yatırımlarına yönelik 10’uncu fıkrasına eklenen “ile 6/B maddesi” ibaresi ile yapıldı.

Eklenen bu ibare ile elektrik depolama yatırımları 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kanunun, yerli ekipman kullanımına sağlanacak desteklerin çerçevesini belirleyen 6/B maddesi kapsamına girmiş oldu.

İlgili değişiklik şu şekilde oldu;

“Üretim faaliyeti

MADDE 7

Elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden tüzel kişilere, kurmayı taahhüt ettikleri elektrik depolama tesisinin kurulu gücüne kadar Kurum tarafından rüzgâr ve/veya güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurulmasına ilişkin önlisans verilir.

Bu kapsamdaki üretim tesisleri için Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fıkrası hükümleri uygulanmaz. Bu fıkra kapsamında kurulacak tesisler için, önlisans ve lisans verme koşulları ile tadili ve iptali, yükümlülüklerin yerine getirilmemesi hâlinde teminatın irat kaydedilmesi hususları ve bu kapsamda üretilen elektrik enerjisinin depolama tesisi üzerinden sisteme verilmesi dahil, uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından yönetmelikle düzenlenir.

Bu fıkra kapsamında kurulacak tesisler 5346 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile 6/B maddesi hükümlerinden yararlandırılabilir”

5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kanunun ilgili maddesi şu şekilde;

“Yerli ürün kullanımı

MADDE 6/B

Yerli ürün kullanımı MADDE 6/B – (Ek: 29/12/2010-6094/4 md.) (Değişik:25/11/2020-7257/15 md.) Lisans sahibi tüzel kişilerin bu Kanun kapsamındaki yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ve 30/6/2021 tarihinden önce işletmeye giren üretim tesislerinde kullanılan mekanik ve/veya elektro-mekanik aksamın yurt içinde imal edilmiş olması halinde; bu tesislerde üretilerek iletim veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi için, I sayılı Cetvelde belirtilen fiyatlara, üretim tesisinin işletmeye giriş tarihinden itibaren beş yıl süreyle; bu Kanuna ekli II sayılı Cetvelde belirtilen fiyatlar ilave edilir.

30/6/2021 tarihinden sonra işletmeye girecek yerli aksam kullanan, YEK Belgeli üretim tesisleri ile tüketim tesisinin ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak kurulacak lisanssız üretim tesisleri için Türk lirası olarak uygulanacak yerli katkı fiyatları, bu fiyatların güncellenmesi, uygulanacak süre ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenerek ilan edilir. Yerli aksam kapsamının tanımı, standartları, sertifikasyonu ve denetimi ile ilgili usul ve esaslar, Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle” düzenlenir