Avrupa’da ilk kez 4. seviye otonom özelliklere sahip bir otobüs e-ATAK, toplu taşıma sistemine entegre edilerek şehir trafiğinde kullanılacak. Karsan’ın ürettiği 8 metre uzunluğundaki aracın testleri Norveç’in Stavanger kentindeki Forus Business Park’ta başladı.
Karsan Otonom e-ATAK, ADASTEC’in flowride.ai Seviye-4 Otomatik Sürüş Yazılım Platformu tarafından otomatik hale getirildi ve Avrupa’da ilk kez bir şehir içi otobüs hattında kullanılacak. Otonom otobüs, her türlü hava koşulunda saatte 50 kilometreye kadar hıza ulaşabiliyor. Ayrıca otobüs duraklarına çekilmek, yolcuların inip binmelerini yönetmek, kavşaklarda, caddelerde veya trafik ışıklarında gezinmek gibi görevler de mühendislere göre sorun olmamalı. Seviye-4 otonom yazılımı, Otonom e-ATAK’ın elektrik-elektronik mimarisine ve elektrikli araç yazılımına entegre edilmiştir.
Otonom e-ATAK, 120 metreye kadar ‘ileriye bakabilen’, çevresindeki nesnelerin üç boyutlu algılanmasını sağlayan gelişmiş LiDAR sensörlerine sahiptir. Ön radar, tüm hava koşullarında 160 metreye kadar hareketli nesneleri tespit eder. Kendi kendine sürüş teknolojisi, yollarda kolayca gezinebilir ve trafiği analiz edebilir.
Karsan, ABD ve Avrupa’da gerçek yol koşullarına hazır ilk parti Seviye-4 otonom otobüslerini Romanya’ya teslim etmişti. Karsan CEO’su Okan Baş, “8 metrelik elektrikli Otonom otobüsümüz e-ATAK ile Kuzey Avrupa pazarındaki ilk ihracatımızı Norveç’e yaptık ve Türkiye’de yolcu taşıyan ilk sürücüsüz büyük otobüs olacağı için bir kilometre taşı. Avrupa’da gerçek yol koşulları”.
Stavanger’de Otonom e-ATAK, özel toplu taşıma operatörü Vy Buss tarafından satın alındı ve bölgesel bir PTA olan Kolumbus tarafından hizmete alınacak. Otonom e-ATAK, BMW tarafından geliştirilen 230 kW güce ulaşan 220 kWh pillerden güç alıyor. AC şarj üniteleri ile 5 saatte, DC üniteleri ile 3 saatte şarj yapılabilir. 300 km menzile sahip 8.3 metre uzunluğundaki Otonom e-ATAK, 52 yolcu taşıyabiliyor. Karsan, Avrupa’da 250’den fazla elektrikli araç filosu teslim etti.
Güvenlik özelliği olarak Karsan’ın Otonom e-ATAK’ı, aracın farklı bölgelerine yerleştirilmiş altı adet RGB kamera ile nesnelerin mesafesini ölçer ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri işleyerek onları tanımlar. Araçları, yayaları ve diğer nesneleri tanır. Termal görüntüleme kameraları sayesinde sıcaklık değişimleri ölçülerek araç çevresindeki canlılar tespit edilebiliyor ve bu sayede yayalar için ek güvenlik sağlanıyor. Navigasyon yüksek çözünürlüklü haritalarla yapılır.
Cevap bırakın