KEMAL KILIÇDAROĞLU  MUSA ANTER’İN OĞLUYLA GÖRÜŞTÜ

KEMAL KILIÇDAROĞLU  MUSA ANTER’İN OĞLUYLA GÖRÜŞTÜ-Dicle                                                      Anter: Babamın dosyasını, Kılıçdaroğlu’na emanet ettim. Görüşme sonrasında konuşan Dicle Anter “Bugün itibariyle davadan hukuken umudumuzu kesmiş bulunuyoruz” dedi ve “Babamın dosyasını ‘ülkede adalet arayan ve herkesin yanında olacağım’ diyen Kılıçdaroğlu’na emanet ettim” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 20 Eylül 1992’de öldürülen ve bugün cinayet davasının zaman aşımına uğramadan önceki son duruşması görülen gazeteci-yazar Musa Anter’in oğlu Dicle Anter ile bir araya geldi.

CHP Genel Merkezi’nde basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Dicle Anter, bugünkü duruşmada da karar verilmeyerek davanın cezasızlık politikasına mahkum edildiğini söyledi.

“Bugün itibarıyla davadan hukuken umudumuzu kesmiş bulunuyoruz” diyen Anter “Bugünkü görüşmede, faili meçhul cinayetler, işkence ve gözaltında kayıp suçlarıyla devletin yüzleşmesi, bu suçların faillerinin bularak cezalandırılması, bu acıların bir daha asla yaşanmaması için kamusal reformların yapılması, onarıcı adalet mekanizmalarının işletilmesini ve sonrasında mağdurlarıyla helalleşme talebiyle babamın dosyasını, ‘Ülkede adalet arayan herkesin yanında olacağım.’ diyen Kılıçdaroğlu’na emanet ettim. ‘Ben bu ülkeyi barıştıracağım.’ diyerek çıktığı helalleşme yolculuğunun ülkemize toplumsal barışı sağlamasını umut ettiğimizi belirttim.” diye konuştu.

TIKLAYIN – “Biz artık gerçeğin açığa çıkmasını istiyoruz”

TIKLAYIN – “Zamanaşımının uygulanmaması diğer dosyalar için de emsal olur”

Musa Anter cinayeti

Gazeteci-yazar, Kürt düşünür. 1920’de Mardin Nusaybin’in Zivingê (Eski Mağara) köyünde doğdu. İlkokulu Mardin’de, ortaokul ve liseyi Adana’da okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni yarıda bıraktı.

TIKLAYIN – Musa Anter cinayeti

İlk gözaltına alınması öğrencilik yıllarında Dersim İsyanı sırasında oldu. Devrimci Doğu Kültür Ocakları, Halkın Emek Partisi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve İstanbul Kürt Enstitüsü’nün kurucuları arasında yer aldı.

Hukuk Fakültesini üçüncü sınıfta bırakınca Şark Postası ve Dicle Kaynağı’nda yazmaya başladı. İleri Yurt gazetesindeki Kürtçe şiiri ‘Qimil/Kımıl’ sebebiyle 1959’da cezaevine konuldu ve ünlü 49’lar davasında idamla yargılandı. 1963’te cezaevinde yattı, 1967’de sürgüne gönderildi, 1971 ve 1980 askeri darbelerinde cezaevine girdi.

Anter hayatı boyunca İleri Yurt, Dicle-Fırat, Barış Dünyası, Deng, Yön, Azadiye Welat, Yeni Ülke, Özgür Gündem, Rewşen ve Tewlo’da yazdı, yedi kitap ve Kürtçe-Türkçe Sözlük yayımladı.

20 Eylül 1992’de Kültür-Sanat Festivali için bulunduğu Diyarbakır’da festivale katıldı, kitaplarını imzaladı. Akşam Cumhuriyet Mahallesi’nde yeğeni gazeteci-yazar Orhan Miroğlu ile birlikte silahlı saldırıya uğradı. Anter öldü, Miroğlu yaralandı.

Abdülkadir Aygan, 2004’te “İtirafçı Bir JİTEM’ci Anlattı” adlı kitabında Anter cinayetiyle ilgili Binbaşı Ahmet Cem Ersever, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, Mustafa Deniz, “Hogir” kod adlı Cemil Işık, Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat’ın eski elemanı Neval Boz, JİTEM Telsiz Kumanda Merkezi’nde görevli Ali Ozansoy, JİTEM Tim Komutanı Savaş Gevrekçi ve “Şırnaklı Hamit”in adını verdi.

Davanın seyri

JİTEM’e ilişkin 1999’da hazırlanan 11 sanıklı iddianame ile 2005’te hazırlanan 5 sanıklı iddianamenin 2010’da birleştirilmesiyle “JİTEM Ana Davası” ve Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin 2013’te başlatılan dava birleştirildi.

Ardından Dersim’de 1992’de evinin önünden “Beyaz Toros”a bindirilerek kaçırılan ve o dönem JİTEM’e bağlı çalışan “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından işkence yapılarak öldürüldüğü belirtilen Ayten Öztürk’ün Elazığ 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyası, Musa Anter ve JİTEM Ana Davası ile birleştirildi.

Birlşetirme öncesince eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alındı. Hamit Yıldırım 2 Temmuz 2012’de tutuklandı. 5 yıllık tutukluluğun ardından da serbest bırakıldı.

Davayla ilgili iddianame, suçlamalar, kaç kişinin yargılandığı ve yargılama sürecine dair detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.