İstanbul’da mı yaşıyorsunuz? Ya da yakın zamanda İstanbul’da mı yaşadınız? Anketi doldurarak, İstanbul’da ulaşıma dair fikrinizi paylaşın!
KAVŞAK Ağı’nın yürütücüsü olan WRI Türkiye sizi İBB ile birlikte hazırladığı, İstanbul Bisiklet Ana Planı çerçevesinde oluşturulacak bisikletli ulaşım eylem planlarının hayata geçmesini de destekleyecek “Kent içi Hareketlilikte Bisikletli Ulaşım Anketi – 2021″e katılmaya davet ediyor. Anket ile de İBB İstanbul Bisiklet Ana Planı’nda da yer alan 1.050 km bisiklet yolu hedefi doğrultusunda, İstanbul’da bisikletin ulaşımdaki payını artırmak amaçlanıyor.
*Not: Anketi doldurmak 10-15 dakika kadar sürüyor. Soruları daha iyi görebilmek için anketin bilgisayar üzerinde doldurulması tavsiye ediliyor.
Kent içi Hareketlilikte Bisikletli Ulaşım Anketi – 2021-2022
WRI Türkiye, İstanbul Derinlemesine Destek Bisiklet Projesi kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İstanbul Bisiklet Ana Planında yer alan 1050 km bisiklet yolu hedefi doğrultusunda, İstanbul’da bisikletin ulaşımdaki payını arttırmak amacıyla 2021-2022 yıllarında İBB’ye altyapı ve iletişim alanlarında uygulamaya dönük uzmanlık desteği sağlayacaktır.
Bu iş birliği kapsamında İstanbul’da yaşayan ya da yakın zamana kadar yaşamış kişileri hedefleyen “Kent içi Hareketlilikte Bisikletli Ulaşım Anketi – 2021” çalışması tasarlanmıştır. 2014 yılında WRI Türkiye’nin “İstanbul’da Güvenli Bisiklet Yolları Tasarım Kılavuzu” kapsamında gerçekleştirdiği bisiklet anketi referans alınarak hazırlanan bu anket ile İstanbul’da bisikletli ulaşım için bir öncesi ve sonrası çalışmasının da gerçekleştirilmesi mümkün olacaktır. Anket, ortalama 15 dakika sürmektedir. Katılımız için şimdiden teşekkür ederiz.
NOT:Anketi telefondan dolduranların özellikle dikkat etmesi gereken bir husus mevcuttur. Bazı sorularda tablo yöntemi kullanılmıştır ve bu sorularda birden fazla satır ve birden fazla sütun bulunmaktadır. Telefonda bu tablo tek bir ekrana sığmadığı için her bir satır ve karşılık gelen seçenekler (sütunlar) ayrı ayrı sayfalarda sıra ile gelmektedir. Bundan dolayı bu tarz sorularda toplam satır sayısı kadar sayfa gelmektedir, bu bir anket hatası değildir. Eğer soru zorunlu değilse bu satırların herhangi biri için uygun cevabınız olmadığı durumlarda işaretleme yapmadan geçebilirsiniz.
Kavşak Ağı
KAVŞAK, Türkiye’de sürdürülebilir kent içi ulaşımı geliştirmek amacıyla birlikte hareket eden çeşitli sektörlerden kurumların bir araya geldiği bir sivil toplum ağıdır.
KAVŞAK Ağı, toplumun tüm kesimlerinin erişebilirlik ve hareketlilik ihtiyacına cevap veren, bu ihtiyacı güvenli şekilde sağlayan, araç değil insan odaklı, insan ve ekosistem sağlığını gözeten ulaşım politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesi için çalışır.
KAVŞAK Ağı sürdürülebilir ulaşımı, yaşam alanlarımızın önemli bir dinamiği ve çevresel, sosyal, ekonomik boyutlarıyla bir bütün olarak kabul eder. Ortak geleceğimizi birlikte inşa etmenin öneminin arttığı küresel gündemde, KAVŞAK Ağı Türkiye’de sürdürülebilir ulaşım hedefine, yerel yapılanmaları güçlendirerek ulaşmayı amaçlar.
KAVŞAK Ağı, sürdürülebilir ulaşım yaklaşımını benimsemek ve uygulamalarını ulusal ölçekte mümkün kılmak adına çalışan STKlar başta olmak üzere kamu, özel sektör, akademi ve medya gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren tüm gruplara ortak çalışma imkanı sağlar.
KAVŞAK Ağı, Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı: Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen Türkiye Kent İçi Sürdürülebilir Ulaşım Ağı Projesi kapsamında kurulmuştur.
Türkiye Kent İçi Sürdürülebilir Ulaşım Ağı Projesi
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya – Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı” projesi WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler koordinatörlüğünde ve Aktif Yaşam Derneği, UCLG-MEWA, UITP ve YADA ortaklığında yürütülmektedir.
Şubat 2020’da başlayan dört yıllık proje, Türkiye’de daha demokratik sivil topluma olanak sağlamak için politika oluşturma, demokratik yönetişim ve sosyal değişimde daha büyük etkiler elde edebilecek geniş bir paydaş çeşitliliğine sahip, etkili bir sürdürülebilir kent içi ulaşım ağı oluşturmayı amaçlamaktadır.
Projenin Hedefleri
“Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı”nın üyesi olan kurumların sürdürülebilir kent içi ulaşımla ilgili politika ve eylemlerin önemli bir paydaşı haline gelmesini sağlamak için teknik, idari ve finansal kapasitesini güçlendirmek;
Sektörler arası stratejik iş birliği ve sürdürülebilir etki elde etmek için kamu ve özel sektör paydaşlarıyla diyaloğu geliştirmek; yerel düzeyde iyi uygulamalar ve modeller geliştirmek;
Karar ve politika oluşturma süreçlerinde yer almaları için STK’ların, özellikle de savunmasız gruplar ile çalışan taban örgütlerin katılımını, temsilini ve dahil edilmesini sağlamak,
Avrupa / küresel düzeyde iş birliği geliştirilmesini teşvik ederek sürdürülebilir bir çalışma ve dayanışma modeline öncülük etmek;
Sürdürülebilir kent içi ulaşım konusunda sivil toplumun bakış açısını daha iyi anlamasını sağlamak için kamu ve özel sektörün kapasite gelişimini desteklemek.
Projenin Ana Faaliyetleri
Projenin ana faaliyetleri kurulan ağ ile sürdürülebilir kent içi ulaşım alanında kapasite güçlendirme, ulusal ve uluslararası iş birliği geliştirme imkânı sağlama ve politika geliştirme süreçlerine katılım olarak üçe ayrılmaktadır.
Ağ Kurulması & Sivil Toplumun Kapasitesinin Güçlendirilmesi
Paydaş haritası hazırlayarak başta sivil toplum sektörünün temsilcileri olmak üzere kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurumların tespit edilmesi;
Kent içi ulaşım alanında faaliyet gösteren kurumlara yönelik boşluk analizi yapılması ve böylece ihtiyaçlarının tespit edilmesi;
“Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Ağı – Türkiye”nin kurulması;
Bilhassa ulaşım alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının kapasitesini geliştirmek amacıyla online bir platform kurulması; bu platformda e-öğrenme modülleri, iyi uygulama örnekleri ve boşluk analizi sonucunda tespit edilen ihtiyaçlara yönelik webinarlara yer verilmesi;
Türkiye’den üç şehirde uygulanmak üzere mikro hibe verilmesi ve bunların vaka analizlerinin yapılması;
İşbirlikleri Geliştirme
Belçika ve Barselona’ya çalışma ziyaretlerinin düzenlenmesi ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine olanak sağlanması;
Bölgesel Paydaş Diyalog Çalıştayları ile birlikte bilgilendirme günlerinin düzenlenmesi;
Politika Geliştirme
Sürdürülebilir kent içi ulaşım konusunda AB müktesebatının izlenmesi ve yorumlanması;
Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Eylem Planı ile Beyaz Kitap hazırlanarak karar alma ve ulusal politika geliştirme süreçlerine katılım sağlanması.
Cevap bırakın