Online 28.Nisan SHURA elektrik sistemine yenilenebilir enerjinin entegrasyonu

“Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu” Rapor Tanıtımı Online Etkinliğine Davetlisiniz! 

WEBINAR DAVETİ
YENİ RAPOR TANITIMI & PANEL

“Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu” Rapor Tanıtımı ve “Türkiye Elektrik Sisteminde Daha Fazla Yenilenebilir Enerji” Paneli Webinar Etkinliği

“Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu” Rapor Tanıtımı ve “Türkiye Elektrik Sisteminde Daha Fazla Yenilenebilir Enerji” Paneli Webinar Etkinliği

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi 28 Nisan 2022, 14.00 – 15.30

2000’li yılların başından bu yana, Türkiye elektrik sistemi dikkate değer bir dönüşüm geçiriyor. Büyüyen ekonomisi ve nüfusu sebebiyle hızla artan elektrik talebini karşılamak isteyen Türkiye, 2001 yılında elektrik sistemini yeniden yapılandırmaya başladı. Elektrik piyasasında serbestleşme adımları toplam elektrik sistemi maliyetlerinin azalmasına ve enerji güvenliğini desteklemeye yönelik, uzun vadeli bir bakış açısıyla, özel sektörün elektrik üretimi, dağıtımı ve tedarik faaliyetlerine katılmasına imkân sağladı.

Başlangıçta bu reformlar, geleneksel fosil yakıt teknolojilerine önemli yatırımların yapılmasını sağlasa da, zamanla yerli ve temiz kaynakların ve teknolojilerin kullanımının teşvik edilerek enerji ithalatına olan bağımlılığın azaltılması hedeflendi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının günümüze kadar olan hızlı gelişimi, Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesinin çeşitlendirilmesinde ana etken oldu. Bu gelişimde başı çeken en önemli unsurlar olarak, son yirmi yılda toplam elektrik üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan hidroelektrik santralleri ile geçtiğimiz on yılda rüzgâr ve güneş enerjisi kaynaklarından elde edilen üretim miktarındaki artışlar sıralanabilir.

Çarpıcı maliyet düşüşleri ve YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması) de dâhil olmak üzere düzenleyici ve finansal araçların etkinleştirilmesiyle, rüzgâr ve güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı 2010 yılındaki %1,4’lük değerden, 2021’de yaklaşık %13’e ulaştı. Gelinen nokta itibariyle, daha fazla değişken yenilenebilir enerji entegrasyonu için, güneş, rüzgâr ve diğer düşük karbonlu teknolojilere yeni yatırımlar yapılırken, eş zamanlı olarak iletim şebekelerinin gelişimine ve sistemdeki rolüne daha fazla odaklanmak büyük önem taşımaktadır.

SHURA’nın, bu kapsamda yayınladığı, “Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu” başlıklı yeni raporu değişken yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklı bir elektrik sistemi dönüşümünün hızlandırılması ile Türkiye’nin iletim şebekesi üzerinde ortaya çıkabilecek potansiyel etkileri değerlendiriyor. Rapor, Türkiye elektrik şebekesinin gelişimini analiz edip, ortaya çıkabilecek olası operasyonel zorlukları araştırarak, özellikle değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının sistem entegrasyonuna odaklanıyor.

Rapor aynı zamanda 2018 yılında SHURA tarafından benzer bir yöntem kullanılarak hazırlanan, “Türkiye’nin Enerji Sektöründe Yenilenebilir Kaynakların Artan Payı: İletim Şebekesi Yatırım ve Esneklik Seçenekleri” adlı çalışmanın da güncellenmiş hali niteliğinde. Söz konusu rapor, 2026 yılına kadar değişken yenilenebilir enerji kapasitesinin 20 GW, 40 GW ve 60 GW’a çıkarıldığı senaryoların etkilerini değerlendiriyor (1).

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi tarafından organize edilen webinarımızda, SHURA’nın yeni raporunun sonuçlarının duyurulmasının ardından sektör uzmanlarının katılımıyla bir de panel düzenlenecek. Panelde, 2022 sonrasında enerji sektöründe yaşanacak dönüşümün farklı sektör paydaşlarının bakış açılarından değerlendirilmesi ve elektrik sisteminde daha fazla yenilenebilir enerji için Türkiye’nin önceliklerinin tartışılması hedefleniyor.

 

Program

 

Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu, 28 Nisan 2022, 14:00-15:30, Çevrimiçi Etkinlik

 

14:00 – 14:05 Açılış Konuşması

Selahattin Hakman, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı

 

14:05 – 14:25 Rapor Sunumu

Hasan Aksoy, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Araştırma Koordinatörü

 

14:25 – 15:25 Panel

Moderatör

– Alkım Bağ Güllü, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü

 

Panelistler

– İbrahim Erden, TÜREB, Başkan, RHG ENERTÜRK, Genel Müdür Yardımcısı

– Ezgi Deniz Katmer, ENERJİSA Üretim, Rüzgar Enerjisi Yatırımları Direktörü
– Yusuf Bahadır TURHAN, Solar3GW, Yönetim Kurulu Başkanı

15:25 – 15:30 Soru-Cevap