ŞEHİR HATLARI DENİZ ULAŞIMININ GELİŞTİRİLMESİ VE ENTEGRASYONU STRATEJİLERİNİN BELİRLENMESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLEDİ
Şehir Hatları deniz ulaşımının arttırılması için kara ve raylı sistem ulaşımı ile entegre olması konusunda strateji belirlemeyi amaçlayan ‘İstanbul’da Deniz Ulaşımının Geliştirilmesi Çalıştayı’nı düzenledi. İstanbul Planlama Ajansı Florya Kampüsü’nde gerçekleşen ve açılış konuşmalarını Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dededaş, Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım ve BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyun’un yaptığı çalıştaya tüm toplu ulaşım paydaşları ve resmi kurumlar katıldı.
“ORTAK AKLI KURMAK İÇİN BURADAYIZ”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş sözlerine denizin İstanbul’daki toplu ulaşımın en keyifli yanını temsil ettiğini söyleyerek, “Denizin toplu ulaşımdaki payını artırmak entegrasyondan bağımsız düşünülemez. Toplu ulaşımda deniz payının artırılması için ortak aklı kurmak adına bu çalıştayı düzenliyoruz” dedi.
KAYNAKLARIN DOĞRU VE VERİMLİ KULLANIMI
Kaynakların verimli ve doğru kullanımının önemine dikkat çeken Dedetaş, “Hepimizi sıkıştıran güncel piyasa koşulları var. Bu piyasa koşullarına rağmen hep beraber tek bir ses olarak nasıl hareket edebilirizi bulmaya çalışacağız. Biz Şehir Hatları olarak ulaşımın kamusal tarafını temsil ediyoruz ama aynı zamanda özel sektörle beraber çalışıyoruz. Hepimizin yaşadığı sorunları birlikte konuşma gereği hissediyoruz. En önemli sorunlarımızdan biri ekonomik kaynak. Bu şartlarda deniz ulaşımını sürdürebilmek ve artırabilmek nasıl mümkün olabilir konusunda çözüm önerileri sunmak istiyoruz.”
Artan bakım-onarım, malzeme ve yakıt masrafları ile doğru ve verimli kaynak kullanımına değinen Dedetaş, giderleri minimize etmek için, yönetmeliklerin müsaade ettiği ölçüde tüm paydaşların ortak kullandığı malzemelerin toplu satın alma gücüyle alınması, bakım onarım süreçlerinin ortaklaştırılması ve gemi bakımlarında Haliç Tersanesinin değerlendirilmesi ile ortak tarife belirlenmesi ve ortak iskele kullanılması konularında iş birliği yaparak; maksimize edilmiş sefer, maksimize edilmiş yolcu memnuniyeti ve konforuna dönüşün temel amaç olduğunu vurguladı. Ortak işletme modelinde filo birliğine değinen Dedetaş, İstanbul’a yakışan nostaljik vapur görünümünde, mevcut vapurlara oranla daha küçük, çevreci ve engelsiz yeni gemilerin inşa edilmesi gerekliliğini vurguladı.
ÇEVRECİ İSTANBUL İÇİN ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM
Tüm paydaşlara hitaben, İstanbul iç sular toplu taşıma hacminin Avrupa’nın en büyük iç deniz taşımacılığı olduğunu vurgulayan Dedetaş, egzozdan arındırılmış ve karbon oranı düşük daha çevreci bir İstanbul için elektrik dönüşümünün yakın gelecek için kurgulanması gerektiğini belirtti.
DENİZCİLİK TARİHİNE ÖNEM VERİYORUZ
İstanbul’da 58 yıl yolcu boyunca Adalar ve Yalova hattında sefer yapan ve İstanbul’un kent hafızasında çok önemli bir yere sahip yolcu vapuru Paşabahçe’nin Haliç Tersanesi’ndeki restorasyonuna da değindi. Dedetaş, vapurun tersanede bulunan iki numaralı kuru havuzdan yakında çıkartılacağını söyleyerek denizcilik tarihine verdikleri önemi belirtti.
İSTANBUL’DA GÜNLÜK 250 BİN DENİZ YOLCUSU TAŞINIYOR
İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım konuşmasında, “Akıllı planlama; çevreyi, toplumu ve ekonomiyi bir bütün olarak ele almaktan ve yarının nesillerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak kullanmaktan geçiyor ve tüm bunlar da toplu ulaşım için konforlu, güvenli, hızlı, alternatif sunan, teknolojik donanımlı, diğer türler ile entegre ve kullanıcının yaşam kalitesini artırıcı bir yapıyla sağlanır.
“İSTANBUL’DA DENİZ ULAŞIMINI DAHA İYİ BİR HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”
İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan, “Denizi birlikte ele almak bizim için çok önemli. İstanbul’daki deniz ulaşımını daha iyi bir yere getirme amacımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Bilim ve veriler bize ne söylüyorsa uygulamaya çalışalım. İstanbul gibi bir şehrin deniz ulaşımı nasıl olmalı? Bunu ortaya koymak istiyoruz bu çalışmayla beraber. Ortak masa diyoruz, çözümleri beraber üretelim istiyoruz. Şehir Hatları böyle bir çalışmaya başladı, Bimtaş bizi bir araya getirdi ve ortak masalar kuruldu. Herkesin fikrini almak ve ortak bir çalışma yapmak istiyoruz. İstanbul’un deniz ulaşımını daha iyi bir hale getirmek istiyoruz” dedi.
“DENİZ ULAŞIMINDAKİ KURUMSALLAŞMAYI GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ”
Proje hakkında bilgilendirici sunumu gerçekleştirmek üzere BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyun da, “Deniz ulaşımındaki kurumsallaşmayı güçlendirerek, merkezden bir organizasyonla bunu toplu bir şekilde yönetmeye çalışacağız. Hat, güzergah, iskele yönetim stratejilerini belirleyeceğiz birlikte. Diğer toplu taşıma sistemleri entegrasyonu önemli başlıklarımızdan biri. Sürdürülebilir çözümler içeren kısa ve orta vadede uygulama yöntemlerini belirlemek çalışmanın genel amaçları” dedi.
Konuşmalar ve proje sunumundan sonra tüm sektör temsilcileri aşağıdaki 6 soru hakkında fikir paylaşımında bulunmak üzere tartışma gruplarına ayrıldı. Çalışmanın sonunda her çalışma grubunun sorularla ilgili fikirleri ve yorumları alınarak çalıştay sonuçlarını oluşturacak temel görüşler toplandı.
1-İstanbul’da deniz ulaşımını iyileştirme amaçlı adımlarınız neler olurdu?
2-İstanbul’da deniz yolu hat işletmeciliğinde karşılaştığınız sorunlar neler?
3- Deniz ulaşımının diğer toplu taşıma sistemleri ile entegrasyonu konusunda sorunlar nelerdir? Nerelerde iyileştirme yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?
4-Ortak tarife, ortak biletleme, ortak iskele yönetimi ile tüm işletim sistemin ortaklaştırılması hakkında görüşleriniz nelerdir?
5-Yoğun yerleşim bölgelerinden yaya olarak erişilebilecek yeni iskele yeri önerileriniz nedir?
6-Yeni deniz yolu hat önerileriniz nelerdir?
Projenin ikinci toplantısında tüm kamu kurum ve paydaşları, deniz yolunun entegrasyonu için karayolu ve raylı sistemlerin bileşenleri de bir araya gelerek çalışmanın kapsamı genişletilecek.
Cevap bırakın