SHURA – Türkiye Elektrik Sektörü için Yol Haritası

SHURA BÜLTENİ Ocak-Mart 2023 | Sayı: 17

Şubat 2023 1 Küresel ölçekte enerji tüketimindeki büyüme, iklim değişikliği ile mücadelede enerji sisteminin karbonsuzlaşarak dönüşümünü ön plana çıkarırken, süregelen enerji kriziyle tedarik zinciri ve birincil enerji kaynaklarına erişimin kesintiye uğraması başta yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği olmak üzere enerji dönüşümünün tüm unsurlarını yeniden odak noktası haline getirmiştir.

Bu perspektif doğrultusunda, SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye için tamamen karbonsuzlaşmış bir enerji sistemine geçiş sürecinde elektrik sektörünün rolüne odaklanan “Net Sıfır 2053: Türkiye Elektrik Sektörü için Yol Haritası” çalışmasını hayata geçirmiştir.

Çalışma, net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmak için enerji verimliliği iyileştirmelerini, son kullanım elektrifikasyonu ile gelen ilave talebi ve yeşil hidrojen ihtiyacını dikkate alarak tüm sektörlerde toplam enerji talebinin nasıl gelişeceğini değerlendirmiştir. Çalışmada ayrıca, 2053 yılına kadar tamamen karbonsuzlaştırılmış bir enerji sisteminde elektrik sektörünün rolüne odaklanılmakta, bu kapsamda Türkiye’nin enerji dönüşümünün teknik ve ekonomik fizibilitesi de değerlendirilmektedir.

“Doğal Afetler Karşısında Elektrik Sisteminin Güçlendirilmesi” Raporu 

Mart 2023 Enerji güvenliği ve temini, hem depremler hem de iklim değişikliği sebebiyle orman yangınları, seller, aşırı soğuk ve sıcaklar, toprak kayması gibi diğer doğal afetlerin sayısının arttığı son yıllarda dünya çapında bir sorun haline gelmiştir.

Elektrik sistemi odağında ele alındığında, bugün birçok temel hizmet sistemin sürekliliğine ve doğru kurgulanmasına bağlıdır. Türkiye’de 11 ilde büyük can ve mal kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, elektrik sisteminin nasıl kurgulandığının önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Bu raporda, doğal afetlerin elektrik sistemi üzerindeki etkileri araştırılarak, elektrik sisteminin nasıl güçlendirilebileceği, afet öncesi ve sonrası hazırlık bağlamında neler yapılabileceği ve Türkiye elektrik sisteminin afetlere karşı güçlendirilmesi için atılması gereken somut adım önerileri incelenmektedir.

‘2053 Net Sıfır: Türkiye Elektrik Sektörü İçin Yol Haritası’ raporunun sonuçlarını 2 Şubat 2023 tarihinde Fairmont Quasar İstanbul’da düzenlendiği rapor tanıtım ve panel etkinliğiyle duyurdu. Fiziksel ortamda gerçekleşen rapor sunumu ve panel eş zamanlı olarak online platformda yayınlandı.

SHURA raporunda, Türkiye’nin tamamen karbonsuzlaşmış bir enerji sistemine geçişinde elektrik sektörünün rolüne odaklanıldı. Türkiye’de öncelikle elektrik üretiminin karbondan arındırılması gerektiği vurgulanırken, bu konuda bir yol haritası oluşturuldu.  Düzenlenen tanıtım toplantısının açılışını yapan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Yönlendirme Komitesi Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi için, yenilenebilir enerji kaynaklarının sisteme azami entegrasyonunun sağlanması gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü ise enerji verimliliği ve elektrifikasyon seviyelerinin artırılması gerektiğinin önemine işaret etti. Raporun tanıtımının ardından, ‘Türkiye’nin Net Sıfır Emisyon Geleceği: Fırsatlar ve Zorluklar’ konulu panel düzenlendi. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü moderasyonundaki panele, Bağımsız Yön. Kur. Üyesi ve Yön. Kur. Danışmanı Canan Özsoy, Deloitte Danışmanlık Şirket Ortağı Elif Düşmez Tek, Borusan EnBW Enerji Yön. Kur. Danışmanı ve TÜSİAD Enerji Grubu Başkanı Mehmet Acarla katıldı.

Kalkınma ve Yatırım Bankası Gen. Md. Yrd. Seçil Yıldız katıldı. Power Flow Simulator SHURA , daha fazla yenilebilir enerjinin entegre edilebildiği, daha esnek bir sistemin sunacağı faydaları interaktif olarak basitleştirilmiş Türkiye elektrik sistemi simülasyonu üzerinde test etmenize olanak sağlıyor.

SHURA, Türkiye elektrik sisteminin basitleştirilmiş interaktif bir simülasyonunu tüm paydaşların kullanımına sundu. Simülasyon vasıtasıyla, sistem operatörü perspektifinden üretim ve tüketim değişikliklerinin Türkiye elektrik iletim şebekesi üzerinde yaratacağı etkileri gözlemleyebilir, farklı arz ve talep sistem dengesi çözümleri oluşturarak karbon emisyonları ve sistem maliyetindeki değişiklikleri test edebilirsiniz.

Ulusal ve uluslararası kabul görmüş kaynaklardan seçilmiş rakam ve verilerle enerji dönüşümü ile ilgili konulara dikkat çekmeyi hedefleyen SHURASTAT 4 yaşında…

SHURASTAT Türkiye ve dünya kıyaslamalarına yer vererek kısa yorum ve bilgi aktarımıyla merak uyandırmayı, okuyanları araştırma ve tartışmaya yönlendirmeyi amaçlıyor. SHURASTAT’ın 33. ve 34. sayıları yayımlandı. 33. SHURASTAT dünyada ve Türkiye’de yeşil hidrojene yönelik hedefleri ve maliyet düşürücü teknolojik gelişim potansiyelini ele alıyor. 34. SHURASTAT doğal afetlerin elektrik altyapısında oluşturduğu risklerin boyutunu ve afetlere dirençli altyapı planlamasının önemini ele alıyor.

SHURASTAT: SAYILARLA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ 4 SHURA’NIN KATILDIĞI ETKİNLİKLER 2 Mart TTGV İklim Lab Komünitesi, üyelerinin İklim Teknolojileri alanında yeni fikir, yöntem, teknik ve uygulamaları takip edebilmesi ve ilk ağızdan bilgi edinebilmesi için “İklim Teknolojileri Paneli” serisini düzenliyor.

SHURA, serinin 2 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilen ilk buluşmasına konuk oldu. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy’un moderatörlüğünde düzenlenen panele sektör uzmanları katıldı. 18 Ocak EDİDER Şebeke Esnekliği webinar serisine katılım sağlayan SHURA Araştırma Koordinatörü Hasan AKSOY “Talep Toplayıcıları ve Sanal Güç Santralleri” isimli oturumda konuşmacı oldu.

9-10 Ocak SHURA, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye 12. Kalkınma Planı hazırlık çalıştaylarına katıldı. SHURA, Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy tarafından Enerji Teknolojileri çalışma gurubunda, Kıdemli Enerji Analisti Yael Taranto tarafından da Finansal Hizmetlerin Geliştirilmesi Özel İhtisas Komisyonu ve Enerji Verimliliği ve Arz Güvenliği Özel İhtisas Komisyonu’nda temsil edildi.

14 Ocak SHURA Kıdemli Enerji Analisti Yael Taranto, Enerji Verimliliği haftası kapsamında Türkiye Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikte yer aldı. Taranto, 14 Ocak’ta online gerçekleşen “Finansman ve COP 27 İklim Fonu” adlı oturumda konuşmacı oldu.

8 Şubat SHURA, bu yıl üçüncüsü düzenlenen 2023 Karadeniz Enerji Haftası’na (Energy Week Black Sea 2023) katıldı. Romanya’nın başkenti Bükreş’te 7-9 Şubat’ta gerçekleşen konferans Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Moldova, Gürcistan ve Türkiye’den kamu ve özel sektör yetkilileri ile uluslararası finansal kuruluşları ve EPC/danışman firmaları bir araya getirdi.

Bölgede yenilenebilir enerji entegrasyonunu teşvik etmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı çekmeyi amaçlayan konferansta SHURA Direktörü Alkım Bağ Güllü, “Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu, Şebekeye Uyum, Ara Bağlantı ve Depolama“oturumunda sunum yaptı.