Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris Anlaşması peşinde olan karar vericiler için tavsiye tabloları. Gıda üretimi, dağıtımı ve tüketimi dünya enerjisinin yaklaşık üçte birini kullanıyor ve küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık üçte birinden sorumlu, bu da fosil yakıtlardan ayrılmasını bir öncelik haline getiriyor iklim değişikliğine karşı mücadelede.
BM’nin Glasgow’daki İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) oturum aralarında bugün yayınlanan yeni bir rapor, dünyanın tarımsal gıda sistemleri ile yenilenebilir enerji arasındaki ilişkiyi araştırıyor ve çözümlerin elimizin altında olduğunu savunuyor.
Örneğin güneş enerjisiyle sulama, suya erişimi iyileştirmek, birden fazla ürün döngüsüne olanak sağlamak ve değişen yağış düzenlerine karşı direnci artırmak için yaygın olarak benimseniyor. Hindistan’da, güneş enerjisiyle sulama pompalarının kullanımı, çiftçilerin gelirlerini yağmurla sulanan sulamaya kıyasla en az yüzde 50 artırdı; Ruanda’da küçük toprak sahibi çiftçilerin verimi yaklaşık üçte bir oranında arttı.
Tarım-gıda sistemleri için yenilenebilir enerji – Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Doğru ve Paris Anlaşması raporu, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) arasındaki ortak çabanın sonucudur.
“Tarımsal gıda sistemlerinin dünyanın gıda talebini sürdürülebilir bir şekilde karşılamaya devam etmesini sağlamak, bugün en büyük zorluklarımızdan biri. Tarımsal gıda sistemlerine güç sağlamak için yenilenebilir enerji çözümlerinin benimsenmesini hızlandırmak için harekete geçmeyi seçersek, sosyo-ekonomik faydaları teşvik ederken fosil yakıtlar olmadan gıda güvenliğini sağlamak mümkündür”, IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera.
FAO Genel Direktörü QU Dongyu katılımcılara bir video mesajında ”Rapor, yenilenebilir enerji çözümlerini tarım-gıda sistemlerinde uygulamak için birçok fırsat olduğunu gösteriyor” dedi ve yenilikçi teknolojileri küçük çiftçiler için erişilebilir hale getirmenin önemini vurguladı. QU’ya lansman için IRENA Genel Direktörü Francesco La Camera katıldı.
89 sayfalık rapor, karar vericilere tavsiyelerde bulunarak enerji ve tarım-gıda politikaları arasındaki yararsız siloları yıkıyor. Bunlar arasında yenilenebilir enerji yatırımlarını yönlendirmek için daha iyi veri toplama, son kullanıcılar ve işletmeler için finansmana daha iyi erişim ve farkındalığı artırmaya ve kapasite oluşturmaya daha fazla odaklanma yer alıyor.
Qu, “IRENA ve FAO arasındaki ortaklık, ortak eylemleri uygulamak için birlikte çalışarak bu siloları kırma taahhüdümüzü yansıtıyor” dedi.
Tarımsal gıda emisyonlarının üçte biri enerji kullanımından kaynaklanmaktadır ve rapor, 2000 ile 2018 yılları arasında gıda üretimi, dağıtımı ve tüketimi için enerji tüketiminde yüzde 20’den fazla artış olduğu zemine karşı gelmektedir.
Asya’da sulama pompaları, tarım makineleri, işleme ekipmanları ve gübre gibi girdiler şeklinde mekanizasyon. Küresel nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine ev sahipliği yapan ve artan gıda talebiyle karşı karşıya olan Afrika’da enerji kullanımı, büyük ölçüde sabit kaldı ve tarımsal gıda sistemlerinde küresel enerji tüketiminin sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor.
Raporun tamamını okuyun .
Cevap bırakın