Özelleştirilmiş Mobil Şebeke konusunda öncü olan Vodafone Business, WIN Eurasia fuarında 5G Arena’ya ana sponsor oldu. Vodafone Business sponsorluk kapsamında Nokia’nın 5G Standalone (SA) altyapısı ile çalışan Türkiye’nin ilk Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) kurulumunu tamamlayarak sanayinin kullanımına sundu.
İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren Vodafone Business, 8-11 Haziran tarihlerinde arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen WIN Eurasia fuarında 5G Arena’nın ana sponsoru oldu. Sanayinin dijitalleşmesine destek olmayı amaçlayan Vodafone Business, Nokia tarafından geliştirilen SA (Standalone) 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN)’nin kurulumunu tamamlayarak 15’ten fazla endüstriyel kullanım alanının gerçekleştirilmesine destek verdi.
WIN Eurasia fuarında bulunan 5G Arena çatısı altında 30’dan fazla yerli ve yabancı firma bir araya gelerek birçok farklı endüstriyel kullanım alanlarını ziyaretçilerle buluşturdu. Bu kullanım alanları, önceki fuarlardan farklı olarak test 5G sinyali üzerinden Türkiye’de ilk kez kullanılacak Standalone 5G şebekesi ile gerçekleştirilmiş oldu.
Türkiye’deki ilk 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini de gerçekleştiren Vodafone Business, bu fuarla birlikte ilk kez Standalone 5G şebekesini de MPN teknolojisiyle birleştirmiş oldu. Türkiye’de ve birçok farklı ülkede sıkça kullanılan Non-Standalone (NSA) 5G şebekeleri, 4.5G teknolojisinin çekirdek şebekesini kullanmaya devam ediyor.
Bu da geçiş sürecini hızlandırırken, 5G’nin getirebileceği tüm teknolojik gelişmeleri desteklemeyebiliyor. Bu bağlamda Standalone 5G şebekeleri; gerçek 5G çekirdek şebekesini kullanarak çok daha düşük gecikme süreleri, tamamıyla sanallaştırılmış ve buluta özgü bir yapı, uçtan uca ağ dilimlemesi ve çeşitli API’lar sayesinde gerçek bir otomasyona sahip olabiliyor.
“Vodafone olarak, dünya çapında 5G teknolojisinin gelişiminde kritik rol oynuyoruz. 5G, dijital servislerin ve Nesnelerin İnterneti’nin (IoT), akıllı fabrikaları daha esnek ve daha üretken hale getireceği Sanayi 4.0 yolunda önemli bir kilometre taşı olacak.
Biz de 50’yi aşkın ülkede 100 milyondan fazla nesneye hayat vererek dünyanın en büyük IoT hizmet sağlayıcısı konumunda bulunan Vodafone Grubu’ndan aldığımız güçle, tam bu noktada devreye giriyoruz. Uçtan uca dijitalleşme sağlayan çözümlerimizle işletmelerimizin yanındayız.
Amacımız Sanayi 4.0 devrimini yapabilmek için ülkemizin ihtiyacı olan dijital sıçramayı güç birliği ile gerçekleştirebilmek. Bu kapsamda, ülkemizde Sanayi 4.0’ın gelişmesine büyük katkı sağlayacak olan WIN Eurasia fuarında Türkiye’nin ilk 5G Standalone Özelleştirilmiş Mobil Şebeke (MPN) kurulumunu gerçekleştirmiş olmaktan mutluluk duyuyoruz.”
“Gelişmiş 5G Standalone (SA) mimarimizi sunmak için Vodafone Business ile ortaklık kurmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu önemli iş birliği, geniş bir endüstri yelpazesinde dijital dönüşümü yönlendirecek ve çeşitli endüstriyel kullanım durumlarını desteklemek amacıyla otomasyonu mümkün kılacak.
Nokia’nın 5G Standalone (SA) mimarisi, Vodafone’un 5G spektrum varlıklarının kullanımını etkin bir şekilde artıran, kendi sınıfının en iyisi hızlarla güvenilir bir bağlantı sağlıyor. Verimliliği ve operasyonel etkinliği artırırken, premium bağlantıya yönelik artan talepleri destekliyor.
Ayrıca, Nokia’nın yaklaşımının piyasadaki önemli yenilikleri yönlendirmeye nasıl devam ettiği hususunun da altını çiziyor. Vodafone Türkiye ile bu önemli projede yakın iş birliği içinde çalıştığımız için mutluyuz.”
AKILLI OTOMASYON VE ÜRETİM İÇİN 5G
LTE teknolojisi olgunluk çağına erişti ancak halefi şimdiden kanatlanmaya hazır. 5G, kablosuz haberleşme teknolojisi ile dikey endüstriler için yepyeni fırsatlar sunuyor. Türkiye’nin ilk endüstriyel 5G senaryolarını keşfetmek için WIN EURASIA’ya davetlisiniz!
Bugünün perspektifinden bakıldığında, belki de abartı gibi geliyor. Ancak IoT’nin yakında 100 milyardan fazla nesnenin kendi aralarında iletişim kurmasına izin vereceğini varsaydığımızda, bu rakamlar daha gerçekçi görünmeye başlıyor çünkü iletişim kuran makinelerin ağ kullanımı çok daha büyük olacak.
Sensörlerin, dijital ikizlerin ve robotların sürekli olarak birbirleriyle “konuştuğunu” ve bunun da büyük veri yığınları oluşturduğunu unutmayın. Hızlı bilgi paylaşımı da gelecekte şimdi olduğundan daha önemli olacaktır.
Robotların ve makinelerin kendilerini kontrol ettiği akıllı bir fabrikada, yavaş bir veri bağlantısının sonuçları kötü olabilir. Burada 5G sadece uzak bir istek değil, süreçlerin işlemesi için acilen ihtiyaç duyulan bir koşuldur.
5G, 2035 yılına kadar küresel ekonomi de 13.2 trilyon $ katma değer yaratacak. Bu değerin 4.1 trilyon $’ı üretim sektöründe gerçekleşecek.
F1 HIZINDA 5G’YE TANIK OLUN
- 660 Milyon: Bu yılın sonunda 660 milyondan fazla 5G aboneliği olacağını tahmin ediliyor.
- 800 Milyon: Sabit kablosuz erişim 2027 yılına kadar yaklaşık 230 milyon bağlantıyla 800 milyondan fazla kişiye geniş bant sunacak.
- %23: 5G telefonlar, küresel hacimlerin %23’ünü oluşturuyor.
- %51: Büyük IoT, 2027 yılına kadar hücresel IoT bağlantılarının %51’ini oluşturacak.
ENDÜSTRİYEL 5G HAZIR!
“2025’e kadar yaklaşık 8.2 milyon endüstriyel robotun dünya genelinde fabrikalarda işbaşına geçmesi beklenmekte. Bu robotların ekonomiyi hızlandırmak için, üretimi otomatikleştirmede kilit bir rol oynayacağı belirtiliyor.
Geleceğin fabrikalarında robotların günlük 10 ile 40 terabayt data üreteceği tahmin edilirken, tam otonom araçların da 2030 yılında günlük araç başına 4 terabyt data üretmesi söz konusu olacak.” Türkiye’nin ilk endüstriyel 5G senaryoları, 30 markanın 17 farklı senaryosu ile WIN EURASIA 5G Arena’da sahne alacak.
TÜRKİYE’NİN İLK ENDÜSTRİYEL 5G SENARYOLARI
- İnsan ve Robot Etkileşimi
- IoT, Endüstri 4.0 & 5G Ready
- 5G & Endüstri 4.0 Forum Arena
- Karanlık Fabrika Modeli
- AR, VR & Robot Etkileşimi
- AGV & Otonom 5G Ready
- Geleceğin Fabrikası 5G Ready
- Melfa Assista 5G Ready
Cevap bırakın