Avrupa Hareketlilik Haftası Başladı

Türkiye Belediyeler Birliğinin (TBB) ulusal koordinatörlüğünü yürüttüğü, kentleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya teşvik eden ve her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde kutlanan “Avrupa Hareketlilik Haftası”nın bu yılki etkinlikleri Mamak Üreğil Millet Bahçesi’nde düzenlenen açılış programıyla başladı. Programın açılış konuşmaları Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, TBB Genel Sekreteri Birol Ekici, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ve Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı tarafından yapıldı.

Kaymakcı: “Kentlerimizi hareketli ve sürdürülebilir iklim değişikliğine ayak uydurmuş kentler olarak planlamak durumundayız.”

Hareketli yaşamın önemine değinen Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, teknolojinin şehirleri ve insanları hantallaştırdığını, obezite, çevre kirliliği ve trafik sorunlarını arttığını kaydetti. Avrupa Hareketlilik Haftası’nı farkındalık oluşturmak için bir fırsat olarak değerlendiren Kaymakcı,  Avrupa Birliği’nin, 2050 yılı için “iklim nötr kıta” hedefi olduğunu hatırlatarak;  “Şimdiden kentlerimizi hareketli ve sürdürülebilir iklim değişikliğine ayak uydurmuş kentler olarak planlamak durumundayız.” dedi.

Büyükelçi Kaymakçı, Katılım Öncesi Yardım  çerçevesinde bakanlıklar, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarının hareketliği, iklim değişikliğini,  dijitalleşmeyi dikkate alan projelere kaynak bulabileceğini kaydeden Kaymakcı, TBB ile bu konuda çok fazla etkinlik yaptıklarını belirtti.

Bisikletin ulaşım aracı olarak görülmesi gerektiğin söyleyen Kaymakcı, “Bisiklet, dünyanın her ülkesinde ve ülkemizde aynı zamanda bir trafik aracıdır ve bisikletliler de aynı ehliyeti olan sürücüler gibi sürücülerdir. Dolayısıyla diğer araçların ve sürücülerin, bisikletlilere ve bisikletlere saygı göstermesi ve kurallara uyması çok önemli. Bu bizim daha sağlıklı, daha hareketli, bir toplum oluşturabilmemiz için de gerekli.” diye konuştu.

Ekici: “Bu yıl 527 belediyemiz haftaya katılıyor”

Günümüzde modern yaşam tarzının insanları daha konforlu ancak daha hareketsiz yaşam tarzına yönelttiğine dikkati çeken Genel Sekreter Ekici, “En hızlı giden araba, en konforlu araba, en rahat koltuk, en iyi masa bizi aslında bizi insan yaşam tarzının gerektirdiği yaşam şeklinden uzaklaştırıyor. Bunlar bizim sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Hepimiz hareketsizlik içerisinde kalıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hareketsizliğin sebep olduğu hareketsizliği sigaradan sonra insan sağlığına en büyük tehdit olarak kabul ediyor.” dedi.

Ülkemizde nüfusun yüzde 27’sinin obeziteyle mücadele ettiğine vurgu yapan Ekici, insan doğasına uygun hareketli ulaşım yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti:“TBB olarak belediyelerimizi teşvik edebilmek için 2018 yılından beri Avrupa Hareketlilik Haftası koordinasyonu kapsamında her yıl belediyelerimizi bu tür etkinlikler yapmaya davet ediyoruz. Son 2 yılda dünyada en çok belediyenin katıldığı ülke olduk. 527 belediyemiz bugün itibariyle Haftaya katılacağını taahhüt etti. Bu sayının 600-700’ü geçeceğine inanıyoruz. Belediyelerimizin yaptıkları yürüyüş ve bisiklet yolları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Birliğimizin teşvikleriyle insan doğasına daha uygun hareketli yaşam tarzını temenni ediyorum.”

Köse: “Hemşehrilerimize sağlıklı ve güvenli hareketlilik sunmak için azami gayret gösteriyoruz.”

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, belediyelerin Millet Bahçeleri, açık-kapalı spor alanları, havuzlar, macera parkları ile sağlıklı ve güvenli bir hareketlilik sunma gayreti içerisinde olduğunu söyleyerek “İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın ilkesi çerçevesinde şehir hayatını insanın mutluluğu merkezli, insan sağlığına ve güvenliğe özen gösterilerek tasarlanması için biz de azami gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.

Sırmalı: “Artık bisikletler ulaşım aracı olmuş durumda”

Programa emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı ise, “Sağlıklı yaşamak için hareket etmek, yürüyüş, bisiklet çok önemli. Artık bisikletler ulaşım aracı olmuş durumda. Gelişmiş ülkelerde bisikletler için özellikle yollar yapılıyor ve insanlar ev ve iş yerlerine bisikletle gidip gelmekteler. İnşallah bu yolların her geçen gün ilçemizde, ilimizde ve ülkemizde arttığını görmek istiyoruz.” sözlerine yer verdi.

Protokol konuşmalarının ardından etkinlik, müzik dinletisi ve katılımcıların katıldığı bisiklet turuyla son buldu. Bisiklet turunda ise, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Çekya’nın Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek ve diğer katılımcılar pedal çevirdi.

Avrupa Hareketlilik Haftası

hareketlilik.tbb.gov.tr

http://mobilityweek.eu/

 

Avrupa Hareketlilik Haftası, kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde kutlanan bir Avrupa Komisyonu girişimidir.

 

Hafta süresince, belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve yaya yollarının artırılması, vatandaşların ise bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım metotlarıyla seyahat etmesinin teşvik edilmesi amaçlanır.

 

2002 yılında ilk kez kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası’nın etkisi, hem Avrupa’da hem de tüm dünyada giderek artmıştır. Hafta kapsamında belediyeler; hareketlilik yönetimi, erişilebilirlik, yeni veya iyileştirilmiş bisiklet altyapısı tesislerine odaklanan projeler gerçekleştirmekte ve 22 Eylül tarihinde çokça bilinen “Arabasız Gün (Car-Free Day) etkinliği düzenlemektedir.

 

Avrupa Hareketlilik Haftası’nın ulusal koordinasyon görevini Türkiye Belediyeler Birliği yürütmektedir. Hafta kapsamında belediyelerimizin detaylı bilgi edinebilmeleri için hareketlilik.tbb.gov.tr web sitesi oluşturulmuştur. Avrupa Hareketlilik Haftası teması çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerin yanısıra yaya ve bisikletli ulaşıma teşvik etmek ve farkındalık yaratmak için 16-22 Eylül arasında yapılan faaliyetlerin sosyal medya üzerinden #HareketlilikHaftası, #MobilityWeek #TBB etiketleriyle paylaşılması görünürlüğü artıracaktır.

 

Avrupa Hareketlilik Haftası, her yıl bir tema ekseninde kutlanmaktadır. 2019 yılının teması “Güvenli Yürüyüş ve Bisiklet”, 2020 yılının “Herkes için Sıfır Emisyonlu Hareketlilik”, 2021 yılında ise “Sürdürülebilir Ulaşım: Sağlıklı ve Güvenli Hareketlilik” olarak belirlenmiştir.

 

Gelecek yıllarda da farklı temalarda yola çıkacak olan Avrupa Hareketlilik Haftası’na katılım, ülkemiz belediyelerinin ihtiyaç duyduğu bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlayacaktır. 2020 yılı için 53 ülkeden yaklaşık 3000 belediye hafta kapsamında etkinlik yapmıştır.

 

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından ödül verilmektedir. Avrupa Hareketlilik Haftası (EMW) ödülleri, nüfusu 50.000 üzeri ve 50.000 altı belediyelere yönelik 2 kategoride verilmektedir. Ayrıca, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı (SUMP) kategorisinde de ödül verilmektedir.

 

Komisyon ödülleri haricinde, Türkiye Belediyeler Birliği Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında faaliyet gerçekleştiren belediyelerimizi ödüllendirmektedir. Ödüller; büyükşehir belediyeleri, nüfusu 100 bin üzerinde olan belediyeler ve nüfusu 100 bin altında olan belediyeler olmak üzere üç kategoride verilmektedir.

 

Ödüllerin amacı, başarılı kampanyaları tanıtmak ve sürdürülebilir kentsel hareketlilik alanında yerel eyleme olan ihtiyaca yönelik farkındalığı artırmaktır.

 




İlgili Haberler:

Avrupa Hareketlilik Haftası Basın Duyurusu

Avrupa Hareketlilik Haftası Tanıtım Toplantısı