Pilot şehirler olarak Gaziantep ve Konya’nın seçildiği uluslararası Sıfır Karbon Binalar projesiyle binaların karbonsuzlaştırılmasına yönelik yerel eylem planlarının geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesine destek verilecek.Pilot şehirler olarak Gaziantep ve Konya’nın seçildiği uluslararası Sıfır Karbon Binalar projesiyle binaların karbonsuzlaştırılmasına yönelik yerel eylem planlarının geliştirilmesi ve uygulamaya geçirilmesine destek verilecek. Sıfır karbon binalara yatırım sağlamak üzere yerel yönetimlerle birlikte, özel sektör paydaşları ve kalkınma bankalarının desteğiyle finans modelleri ortaya konacak.
İnşaat sektörü, dünya çapında enerji kaynaklı karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 40’ına neden oluyor, yani iklim değişimine etkisi büyük. Üstelik 2060 yılına gelindiğinde global yapı stokunun bugünkünün iki katı olacağı hesaplanıyor. Bu nedenle de binalarda enerji verimliliği ve karbonsuzlaştırma uygulamaları önem taşıyor.
İlgili Kişi
Hande Küçükcoşkun Dönmez hande.donmez@wri.org
2050’YE KADAR BİNALARDA SIFIR KARBON HEDEFİ İÇİN GLOBAL İŞ BİRLİĞİ
Kolombiya’dan Bogota ve Cali, Türkiye’den Gaziantep ve Konya’nın pilot şehirler olarak seçildiği Sıfır Karbon Binalar projesinin ulusal lansmanından sonra global lansmanı da yapıldı. Proje kapsamında, Kolombiya ve Türkiye’den başlayarak, 2050’ye kadar farklı ülkelere ve şehirlere sıfır karbon binalar için yol haritaları ve eylem planlarının hazırlanmasında destek verilecek. Zira binalar, iklim değişikliğine karşı önemli ve maliyet etkin çözüm sunuyor, kentsel emisyon azaltım potansiyelinin yüzde 58’ini oluşturuyor.
Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), Küresel Çevre Fonu (GEF), BM Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Yeşil Bina Konseyi‘nin desteğiyle, dünya çapında sıfır karbonlu, enerji verimli binalara geçişi hızlandırmayı amaçlayan Sıfır Karbon Binalar projesinin global lansmanı yapıldı. Sıfır Karbon Binalar projesi kapsamında, Kolombiya ve Türkiye’den başlayarak 2050’ye kadar ülkelere sıfır karbon binalar için yol haritaları ve eylem planlarının hazırlanmasında destek verilecek. Kolombiya’dan Bogota ve Cali, Türkiye’den ise Gaziantep ve Konya’nın pilot şehirler olarak seçildiği projenin ulusal lansmanı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilmişti.
Enerji kaynaklı karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 40’ına neden olan binaların iklim değişikliğine etkisi büyük. Ancak bununla birlikte binalar, iklim değişikliğine karşı en önemli ve maliyet etkin çözümü de sunuyor, kentsel emisyon azaltım potansiyelinin yüzde 58’ini oluşturuyor. Binalarda enerji verimliliği için harcanan her 1 dolar, yeni elektrik üretim ve dağıtım maliyetlerinden 2 dolar tasarruf sağlıyor. Buna rağmen, binalarda ekonomik olarak uygulanabilir enerji tasarrufu yöntemlerinin yüzde 80’i henüz kullanılmıyor. Karbon azaltma ve iklim dayanıklılığı hedeflerine ulaşmak için, dünyanın bina stoğunun 2050 yılına kadar sıfır karbon olması gerekiyor.
ULUSAL VE YEREL HEDEFLER UYUMLAŞTIRILMALI
Sıfır Karbon Binalar projesinin açılış toplantısına katılan WRI Ross Center for Sustainable Cities Binalar ve Enerji Küresel Lideri Clay Nesler, “2050’ye kadar binalarda sıfır karbona ulaşmak, ulusal hedeflerin sahadaki yerel uygulamalarla uyumlaştırılmasını gerektiriyor” derken; UNEP Enerji ve İklim Şubesi Şefi Martina Otto ise “Sıfır karbonlu bir gelecek için ortak hareket etmek hiç bu kadar önemli olmamıştı” dedi.
Öte yandan Kolombiya Çevresel Arazi Yönetimi Bakan Yardımcısı Nicolás Galarza, “Uzun Vadeli İklim Stratejisi ile uyumlu bu proje ile iklim değişikliği konusundaki uluslararası taahhütlerimizin yerine getirilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” diye düşüncelerini dile getirdi. GEF olarak, Sıfır Karbon Bina Hızlandırıcısı aracılığıyla WRI’ın Binalar Girişimi ve BM Çevre Programı ile beş yıllık çalışmanın üzerine yenilerini inşa etmekten gurur duyduklarının altını çizen GEF CEO’su ve Başkanı Carlos Manuel Rodriguez de sözlerini “Karbondan arındırılmış binalar ve hem ülkeler hem de şehirler için düşük karbonlu bir geleceğe giden yeni yolları destekleyebilmeyi dört gözle bekliyoruz” şeklinde sürdürdü.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ise şunları söyledi: “Türkiye, iklim değişikliği politikalarını kalkınma politikalarıyla entegre eden Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planı kapsamındaki küresel çabalara da destek veriyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekolojik ayak izini küçültmek, çevre kirliliğini ve küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için çok önemli projelere imza atıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Konya ve Gaziantep’in pilot şehirler olarak faydalanıcı olduğu Sıfır Karbon Binalar projemizin tüm Türkiye için faydalı olacağına inanıyoruz.”
CO2 EMİSYONLARINA KARŞI DÖRT STRATEJİ
Sıfır Karbon Binalar projesi, ülkelerin binalardan kaynaklanan CO2 emisyonlarını dört strateji aracılığıyla ortadan kaldırmasını hedefliyor:
1. Erişim: Potansiyel bina karbonsuzlaştırma yöntemlerinin haritasını çıkarmak ve sıfır karbon binalar konusunda kamu taahhütlerini benimsemek için ulusal ve yerel yönetimlerle birlikte çalışmak.
2. Diyalog: Ulusal ve yerel yönetimler, kamu hizmetleri, özel sektör ve sivil toplum ile birlikte kolaylaştırılmış politika diyalogları yoluyla sıfır karbon oluşturma taahhütlerinin nasıl başarılacağını araştırmak.
3. Planlama: 2050 yılına kadar sıfır karbon binalara ulaşmak için ulusal olarak belirlenmiş katkılar ve diğer ulusal stratejilerle bağlantılı kısa ve orta vadeli eylem planları ve uzun vadeli ulusal yol haritalarını geliştirmek ve başlatmak.
4. Etkinleştirme Eylemi: Sıfır karbon binalara yönelik piyasa dönüşümünü hızlandırmada paydaşları desteklemek için politikaların geliştirilmesini ve benimsenmesini sağlamak.
Cevap bırakın