Sivil Düşün Komünite Bodrum’a, pop-up topluluk buluşmalarının organizasyonu, tanıtım faaliyetleri için destek veriyor. Pop up etkinlik ifadesi, beklenmedik yer ve zamanlarda yapılan hızlı buluşmaları tanımlamak için kullanılıyor.
Merhaba! Ben Cemre. Komünite Bodrum‘un kurucusuyum. Bir kültür yöneticisi ve topluluk lideriyim. 90’larda Bodrum’da büyümüş ve Bodrum’un o zamanlardaki tek kültürel alanı olan Karia Sinemasına sık sık giderek sinema okuma yolunu seçmiş bir Bodrumluyum.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesindeki sinema eğitimim vesilesiyle, 15 yıllık bir sinema ve film festivali profesyoneli olarak, hem ulusal hem de uluslararası alanda deneyimim sahibiyim.
Son beş yıldır uluslararası alandaki kültür sektörü ağım ve içinde bulunduğum yaratıcı projeler vesilesiyle kendimi, sadece bir sinemacı değil; disiplinler/sektörler arası çalışan bir kültür yöneticisi olarak tanımlarken buldum. Kültür yöneticiliği hayatımda, tüm sanat ve kültür araçlarını topluma fayda sağlamak ve toplumda bir etki yaratmak için kullandığımı fark ettiğimden beri, sivil topluma fayda sağlamak üzerine sinemanın yanı sıra tüm diğer disiplinleri bir araç olarak kullandığım projeleri yürütüyor, bu projelerin içinde yer alıyorum.
2017’de döndüğüm Bodrum’da artan göçü gözlemlerken, genç/girişimci popülasyonun artışına şahit oldum. (Bu göç, pandemi sürecinde tavan yaptı ve bu süreçte nüfus dinamikleri çok değişti.) Kendim de bu bireylerden biri olarak, bugünün ve küçüklüğümün Bodrum’u arasındaki nüfus ve sosyo-kültürü ilgilendiren ayrımları görüp deneyimlerken, Bodrum’un taşra/şehir arasında çatışan bir kimliği olduğunu fark ettim. Bir kültür yöneticisi olarak tasarlanmış bir topluluk oluşturma ve nitelikli iş birliğine alan açan kapsayıcı, erişilebilir, yenilikçi bir platform oluşturma düşüncesi üzerinde çalışırken, bana benzeyen başkalarıyla bir araya gelmenin fırsatını yarattım.
Yaşadığımız yer için benzeri gözlemler biriktirmiş, aynı ihtiyaçları duyan ve aynı sorunları çözmek isteyen farklı sektör/disiplinlerden, ilham aldığım-başarılı bulduğum bir grup insana ulaştım. Sonrasını biliyorsunuz; birlikte üretmek, ortak yaratım ve nitelikli iş birliği kültürünü var etmek için hep birlikte Komünite Bodrum topluluğunu oluşturduk.
Topluluğun iş birliğini içselleştirebilmesi için öncelikle ortak yaşam ve yaratımı fiziksel boyutta deneyimleyebilmesi gerekiyordu. Bu durum bize, Bodrum’da 90’larda büyümüş ve yaşamış bireyler olarak küçüklüğümüzde içinden çıkmadığımız ve kapandığından beri atıl duran- eski Karia Sinemasını bir kültürel alana/yaratıcılık merkezine dönüştürmek için ilham verdi.
Komünite Bodrum’un doğum süreci ve eski Karia Sinemasının The Karia Hub adıyla yeniden hayata dönüş süreci, Covid19 pandemisi ile çakıştı. Salgında topluluğumuzun fiziksel olarak etkileşime geçmesi mümkün olamadığından, mimari dönüşümünü yaptığımız The Karia Hub’ın aksiyonlarını bir süre için yavaşlatarak çevrimiçi platformlara yöneldik. 2020-2021 aralığında, dijital alanda topluluk oluşturmaya yönelik çeşitli aktiviteler düzenledik.
Bunlardan bizim için çok önemli olan Pop Up Topluluk Buluşmaları serisi Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı tarafından destekleniyor. Pop Up Topluluk Buluşmaları; topluluğumuzu, aktivitelerimizi, hedef ve niyetlerimizi merak eden herkese anlatabilmek; benzer ilgi ve ihtiyaçlara sahip olanların da aramıza katılımını sağlamak; birbirimizle daha derin şekilde tanış olmak için başlattığımız bir faaliyetti. Buluşmalara, çok farklı sektörlerden çok farklı niyet ve ilhamlara sahip bireyler dahil oluyor.
Ve en güzeli bu katılımcı ruhu sürdürüyorlar. İyi ki varlar! Türkiye’nin her yerinden katılımcılarımız var; hatta Türkçe konuşan ama yurt dışında yaşayanlarla bile düzenli olarak iletişim halindeyiz. Öyle ki; toplulukta tanış olan ve Komünite Bodrum’un Kitap & Şarap Kulübüne katılmak isteyen bir grup, topluluğumuzun içinde kendi kitap kulübünü oluşturdu.
Pop Up Topluluk Buluşmaları her ay bir salı günü gerçekleşiyor. Bu etkinlik serisinde topluluk olma, birlikte üretim, ortak yaratım ve deneyim paylaşımı gibi değerlerin anlamını birlikte sorguluyoruz; bu değerlerde ortaklaşarak aidiyet, sosyalleşme ve güven ortamını perçinliyoruz; böylece aramızdaki bağları güçlendiriyor ve birlikte büyüyoruz. Ayrıca topluluğun farklı sektörlerde uzman olan üyelerine, aktif olup paylaşımda bulunabilecekleri bir alan açıyoruz: Herkes, uzmanı olduğu, ilham aldığı veya zorlandığı bir alan/durum/mesele hakkında paylaşım, sunum, sohbet veya atölye gerçekleştirebiliyor. Bu da birbirimizi daha iyi tanımamıza, birlikte iş birliği yapma potansiyelimizin artmasına vesile oluyor.
Pop Up Topluluk Buluşmaları etkinlik serimizi ve tüm diğer aktivitelerimizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Komünite Bodrum’u Instagramda takip edin.
Komünite Bodrum’u Linkedinde takip edin.
Komünite Bodrum’a e-posta gönderin.
Cevap bırakın