Toyota-2.Nesil Hidrojen Yakıt Hücresi Modüllerinin Avrupa’da Üretimine Başlıyor

Toyota, 2. nesil hidrojen yakıt hücresi modüllerinin Avrupa üretimine başladı. Toyota, karbon nötr bir toplumu hedefliyor. Ve bu hedefe ulaşmak için şirket, CO2 azaltımının temel yapı taşlarından biri olarak gördüğü hidrojen de dahil olmak üzere çok sayıda elektrikli teknoloji geliştiriyor. Toyota’nın hidrojen taahhüdü binek otomobillerin çok ötesine geçiyor ve yakıt hücresi teknolojisini ortak uygulamalar için kullanımı kolay modüller halinde sunuyor.

2. nesil yakıt hücresi modülleri

Hidrojen teknolojisinin otomobillerden çeşitli kullanımlara genişletilmesine yardımcı olmak için Toyota Mirai’nin yakıt hücresi sistemi, kompakt yakıt hücresi modülleri halinde yeniden paketlendi. Ocak 2022’den itibaren Toyota, gelişmiş 2. nesil yakıt hücresi sistemine dayalı 2. nesil modüllerin üretimine başlayacak.

Daha kompakt, daha hafif modüller halinde paketlenen yeni sistem, daha fazla güç yoğunluğu da sağlıyor. Modüller, çeşitli uygulamalar için daha fazla esneklik ve daha kolay adaptasyon sağlamak için küp ve düz, dikdörtgen şeklinde iki şekilde mevcuttur.

Avrupa üretimi

Toyota yakıt hücresi geliştirmeye 1992’de başladı ve şirket hidrojen teknolojisini iyileştirmeye devam etti. Yeni ikinci nesil yakıt hücresi modülleri de Avrupa’daki üretim ekibimiz tarafından Toyota Motor Europe’un (TME) Brüksel Zaventem’deki Araştırma ve Geliştirme tesisinde monte edilecek.

Ocak 2022’den itibaren yeni tesis, ileri teknoloji içeriğini yüksek kaliteli montajla birleştiren bir pilot montaj hattına ev sahipliği yapıyor.

Toyota , bölge genelinde talebin önemli ölçüde arttığını gördüğü için ikinci nesil yakıt hücresi modüllerini Avrupa’da birleştirme kararı aldı . TME’nin Yakıt Pili İş Birimi, uygulamalarında Toyota teknolojisini kullanmak isteyen girişimcilerle işbirliği içinde entegrasyon için gerekli mühendislik desteğini sunacak.

Ortaklarına olan bu yakınlık ve ortaya çıkan iş fırsatlarını yakından takip etme yeteneği, şirketin arzı hızla büyütmesini sağlayacaktır.

Hidrojen Kümeleri

Avrupa Hidrojen ekonomisinin genişletilmesi, Yeşil Anlaşma’nın 2050 yılına kadar net sıfır küresel ısınma emisyonu hedefine ulaşılmasında kilit bir unsur olacaktır. AB, bu zorluğun üstesinden gelmek için endüstrinin ‘iklim ve kaynak öncülerine’ ihtiyacı olacağını belirtti. 2030 yılına kadar önemli endüstriyel sektörlerde çığır açan teknolojilerin ilk ticari uygulamaları.

Avrupa’da hidrojen kümelerinin ortaya çıkması, farklı sektörlerin becerilerini, teknolojilerini ve uygulamalarını (kamyon, otobüs, taksi filoları ve H2 altyapısı gibi) birleştirerek uygulanabilir iş fırsatları yaratmak, gelişmelerini ve daha büyük şirketlerin çekirdeği haline gelmelerini sağlamak için birleştirdiğini ve bir araya getirdiğini görüyor. ölçekli faaliyetler.

Hidrojen teknolojisi çözümlerini çok çeşitli uygulamalara uyguladığı için Toyota, arz ve talebin daha da büyümek için buluştuğu bir ‘yaşayan vaha’ olan bir hidrojen ortamının yaratılmasını desteklemektedir.

Önemli Noktalar:

  • Toyota Motor Europe, Brüksel’de 2. nesil yakıt hücresi modülü üretimine başlayacak
  • 2 farklı formatta tasarlanmış daha kompakt ve daha hafif modüller
  • Toyota, CO2’yi azaltmak ve karbon nötrlüğü elde etmek için hidrojen teknolojisini otomobillerin ötesine taşımayı taahhüt etti