Geri Kazanım ve Kompost Üretimi
Geri Kazanım ve Kompost Tesisi karışık belediye atıklarının içerisindeki organik içerikli atıkların değerlendirilmesi, değerlendirilebilen organik olmayan atıkların geri dönüşümü ve düzenli depolama sahalarına gönderilen atık miktarının azaltılması amacıyla kuruldu. Tesisin temelleri 1997 yılında atılmış olup tesis 2001 yılında faaliyete geçti.
320.000 m2 açık alan üzerine kurulan tesisin başlangıçta 32.000 m2 olan kapalı alanı 2008 yılında ilave edilen yeni ünitelerle 35.100 m2’ye ulaştı. Açıldığı dönemde dünyanın 2nci en büyük, Avrupa’nın en büyük kompost tesisi olup, karışık belediye atığından kompost üretilen bir tesis. Atıklar, tünel kompostlaştırma tekniğine dayalı olarak aerobik fermantasyon ile işlenmekte.
Kompost ve Geri Kazanım Tesisi 3 üniteden oluşuyor; •Kompost Ünitesi •Geri Kazanım Ünitesi •Granül, Pet-Çapak Ünitesi İstanbul genelinde her yıl yapılan atık karakterizasyon çalışmaları ile ilçelerden ne tür atık çıktığı analiz ediliyor. Buna göre organik içerik oranı yüksek bölgelerin atıkları tesise yönlendiriiyor.
Şu anda tesis de Sarıyer yoğunluklu olmak üzere, Eyüpsultan ,Beşiktaş ilçelerinden gelen atıklar işleniyor. Ayrıca; Bayrampaşa Hal Müdürlüğü’nden sebze ve meyve atıkları, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ilçe belediyeleri, diğer resmi kurum ve kuruluşlar ile özel kişilerden gelen dal – budak atıkları, karışık belediye atıklarından ayrı olarak tesise geliyor.
Bu atıklar parçalanarak ürün kalitesini arttırma amacıyla kullanılmakta. Tesise gelen atıklar sisteme beslenmeden önce içerisindeki yatak, koltuk, tekstil atığı, inşaat-tadilat atığı, otomobil lastiği vb. atıklar elleçleme makineleri ile ayrıştırılmakta, doğrudan lisanslı Düzenli Depolama Sahası’na gönderilmekte. Büyük hacimli atıklar ayrıştırıldıktan sonra uygun atıklar 80 mm delik çaplı 2 eleğe beslenmekte.
Atıklar eleklerin içerisinde ilerlerken poşet açıcı bıçaklar kapalı poşetleri parçalıyor. Organik miktarı fazla olan 80 mm altı atıklar, içindeki metal türevi malzemeler manyetik bantta ayrıştırıldıktan sonra fermantasyon bölümüne gönderiliyor.
80 mm’den büyük atıklar ise Geri Kazanım Ünitesine gönderiliyor. Fermantasyon bölümü 30 m x 190 m x 2,5 m ebatlarında 2 paralel holden oluşuyor. Her hol 8 alana sahip. Hafta içi 1. Holün 1. Alanına, 2. Holün 1. Alanına atık serimi yapılmakta, Cumartesi ve Pazar günleri ise bakım yapılmakta. Atık her alanda 1 hafta kalmakta, 8 nci haftanın sonunda olgunlaşmış malzeme hollerden dışarı alınmakta.
Fermantasyon süresince atığın sıcaklık ve nemi otomasyon sistemi üzerinden kontrol edilmekte, bu değerlerin istenilen aralıklarda seyretmesi sağlanmaktadır. Fermantasyon prosesi tamamlanan atıklar 8. alandan hareketli bantlar vasıtasıyla son şartlandırma bölümündeki 15 mm’lik elekte elenmekte. Elek altı malzeme ince kompost olarak Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yeşil alanlarda, AĞAÇ A.Ş. tarafından fidan ve çiçek yetiştirilmesinde kullanılmaktadır.
Ayrıca özel kurum ve kişilere de satış yapılmaktadır. Kalın kompost olarak isimlendirilen elek üstü malzeme ise örtü toprağı olarak kullanılmak üzere lisanslı Düzenli Depolama Sahası’na gönderilmektedir. Geri Kazanım Ünitesi Ayıklama bölümüne gönderilen 80 mm elek üstü malzeme elle ayıklanmaktadır.
Ayıklanan ürünler atık hücrelerine atılmaktadır. Atık hücrelerinde biriken kağıt, karton, çuval, teneke vb. malzemeler lisanslı firmalara satılmakta, polipropilen, polietilen, polistren malzemeler ise Granül ve Pet Çapak Ünitesinde işlenerek ekonomiye geri kazandırılmaktadır. Geri Kazanım Ünitesi’nde değerlendirilemeyen atıklar ise lisanslı Düzenli Depolama Sahasına gönderilmektedir. Proseste oluşan atık sular, tankerler ile Lisanslı Düzenli Depolama Sahalarındaki sızıntı suyu arıtma tesisine gönderilmektedir. Fermantasyon nedeniyle oluşan kötü kokulu ortam havası ise biyolojik filtreden geçirilerek atmosfere verilmektedir.
Endüstriyel Atık Yönetimi
Profesyonel ekip ile, endüstriyel atıkların güvenle bertarafı için gerekli etiketleme, ambalajlama, laboratuvar analizi, taşıma, (mümkünse) geri kazanım ve en uygun yöntemle bertarafını içeren entegre çözümler sunulmakta. Tehlikeli atıkları tek elden güvenle bertaraf ediliyor.
Endüstriyel Atık Yönetimi Müşteri Portalı
Müşterimiz değilseniz, Endüstriyel Atık Müşteri Portalı üzerinden üyeliğe gerek olmaksızın teklif başvurusunda bulunabilirsiniz. Mevcut müşterimizseniz, kullanıcı bilgileriniz ile portala giriş yaparak teklif ve nakliye başvurusunda bulunabilir, eski başvurularınızı görüntüleyerek tekrar gönderebilir, iletişim bilgilerinizi güncelleyebilir ve firmamız tarafından bertaraf edilen atıklarınıza ait miktar, UATF vb. bilgilere erişebilirsiniz. Müşteri Portalı’na giriş için gerekli kullanıcı adı ve şifre için planlama@istac.istanbul adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
Nakliye Hizmeti
Ara Depolama
Nihai bertaraf tesislerine yönlendirilecek endüstriyel nitelikli atıkların tasniflenmesi ile etiketleme ve ambalaj iyileştirmeleri Tehlikeli Atık Ara Depolama Tesisleri’nde gerçekleştirilmektedir.
Nihai bertaraf tesislerine yönlendirilecek endüstriyel nitelikli atıkların tasniflenmesi ile etiketleme ve ambalaj iyileştirmeleri Tehlikeli Atık Ara Depolama Tesisleri’nde gerçekleştirilmektedir.
Atıktan Türetilmiş Yakıt (RDF) Üretimi
Sanayiden kaynaklanan ve geri dönüşümü ekonomik olmayan uygun atıkları ön işleme tabi tutarak yakıta dönüştürüyoruz. Atıktan Türetilmiş Yakıt (RDF, Refuse Derived Fuel) olarak isimlendirilen bu ürünler çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılmakta, böylece hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlanmaktadı
Stabilizasyon ve Solidifikasyon
Stabilizasyon ve Solidifikasyon (S/S) Tesisi,akılması ve geri kazanımı mümkün olmayan atıkların ve Ek-2 parametrelerine uygun olmayan atıkların, çeşitli bağlayıcı ve katkı malzemeleri kullanılarak fiziksel ve kimyasal işlemler neticesinde daha kararlı bir forma dönüştürülmesini sağlayan tesistir. S/S Tesisi ‘ne gelen atıklar, bağlayıcı (çimento, kireç, sülfat, vb.) ve katkı malzemeleri ve su ile belli bir süre karıştırılarak katılaştırılmaya bırakılır. Katılaştırılan atıklar Ek-2 parametrelerine göre gerekli kontrolden geçirildikten sonra nihai bertarafı için düzenli depolama sahalarına gönderilir.
Ayrıca S/S Tesisi ’ne gelen atıkların, çeşitli katkı malzemeleri ile karıştırılmasıyla elde edilen ürün, yol kenarlarında ve bazı tesislerimizde kullanılmak üzere bariyer, blok tuğla gibi yapı malzemelerine dönüştürülmektedir. S/S tesisimiz, Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren ilk ve tek tesistir.
1. Sınıf Düzenli Depolama Hizmeti
Depolamaya uygun tehlikeli ve tehlikesiz endüstriyel atıklarınızı 1. Sınıf Düzenli Depolama Sahamızda güvenle bertaraf ediyoruz. Baca tozu, fan tozu, döküm-maça kumu, cüruflar, asbest vb. atıklarınız için profesyonel ekibimizle irtibata geçip sahalarımıza gönderebilirsiniz. Depolamaya uygun olmayan atıklarınızı ise stabilizasyon önişlemi yaparak düzenli depolama (EK-2) kriterlerine uygun hale getiriyoruz.
Laboratuvar Analizi
Tehlikeli atıklarınızın analiz sürecinde bünyemizdeki laboratuvarımız ile hizmetinizdeyiz. İSTAÇ Çevre Laboratuvarı’nda EK-2 analizlerinin tamamı yapılabilmekte olup ihtiyaç duyduğunuz analizler, akredite laboratuvarımızda en kısa sürede güvenle sonuçlandırılmaktadır.
Laboratuvar hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için İSTAÇ Çevre Laboratuvarı’nın sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Cevap bırakın